Słodkie kopytka
bartek
Danie ze szkolnej stołówki, które robi furorę w moim domu!
1
0 / 0
Danie ze szkolnej stołówki, które robi furorę w moim domu!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg ziemniaki ugotowane
4 łyżecz. cukier
1 szkl. mąka ziemniaczana
2 szt. jaja kurze całe
5 łyżka bułka tarta
50 dag. ser biały
0.50 łyżecz. sól
0.50 kostka masło
Przygotowanie
Gotujemy 1 kg obranych ziemniaków.
Ostudzone i przeciśnięte przez praskę ziemniaki wyrabiamy z przeciśniętym przez maszynkę serem białym.
Dodajemy 1 szklankę mąki ziemniaczanej i 1-2 jajka.
Dodajemy cukier i pół łyżeczki soli do smaku. Podsypujemy lekko mąką pszenną podczas wyrabiania, aby ciasto nie lepiło się do rąk.
Formujemy podłużne wałki ciasta długości około 30 cm, spłaszczamy lekko płaską stroną noża i kroimy na ukos w romby.
Kluski gotujemy około 4 minut w osolonej wodzie.
Podajemy z roztopionym masłem, zmieszanym z bułką tartą i cukrem.