Słodkie kopytka

bartek
Słodkie kopytka

Średnia 0 / 0

Oceń!

Danie ze szkolnej stołówki, które robi furorę w moim domu!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg ziemniaki ugotowane

4 łyżecz. cukier

1 szkl. mąka ziemniaczana

2 szt. jaja kurze całe

5 łyżka bułka tarta

50 dag. ser biały

0.50 łyżecz. sól

0.50 kostka masło

Przygotowanie


Gotujemy 1 kg obranych ziemniaków.

Ostudzone i przeciśnięte przez praskę ziemniaki wyrabiamy z przeciśniętym przez maszynkę serem białym.

Dodajemy 1 szklankę mąki ziemniaczanej i 1-2 jajka.

Dodajemy cukier i pół łyżeczki soli do smaku. Podsypujemy lekko mąką pszenną podczas wyrabiania, aby ciasto nie lepiło się do rąk.

Formujemy podłużne wałki ciasta długości około 30 cm, spłaszczamy lekko płaską stroną noża i kroimy na ukos w romby.

Kluski gotujemy około 4 minut w osolonej wodzie.

Podajemy z roztopionym masłem, zmieszanym z bułką tartą i cukrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

793

kcal

Białka

32

gram

Węglowodany

103

gram

Tłuszcze

26

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły