Słodkie kopytka

bartek
Słodkie kopytka

1

0 / 0

Danie ze szkolnej stołówki, które robi furorę w moim domu!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg ziemniaki ugotowane

4 łyżecz. cukier

1 szkl. mąka ziemniaczana

2 szt. jaja kurze całe

5 łyżka bułka tarta

50 dag. ser biały

0.50 łyżecz. sól

0.50 kostka masło

Przygotowanie


1

Gotujemy 1 kg obranych ziemniaków.

2

Ostudzone i przeciśnięte przez praskę ziemniaki wyrabiamy z przeciśniętym przez maszynkę serem białym.

3

Dodajemy 1 szklankę mąki ziemniaczanej i 1-2 jajka.

4

Dodajemy cukier i pół łyżeczki soli do smaku. Podsypujemy lekko mąką pszenną podczas wyrabiania, aby ciasto nie lepiło się do rąk.

5

Formujemy podłużne wałki ciasta długości około 30 cm, spłaszczamy lekko płaską stroną noża i kroimy na ukos w romby.

6

Kluski gotujemy około 4 minut w osolonej wodzie.

7

Podajemy z roztopionym masłem, zmieszanym z bułką tartą i cukrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły