SŁODKIE BABECZKI
maspexdigital
Wybierasz się na spotkanie z przyjaciółkami? A może przed Tobą szalona impreza? Mamy dla Ciebie propozycję! Kolorowe babeczki ze słodkim śmietankowo- waniliowym nadzieniem zaskoczą Twoich bliskich. Polej czekoladowe słodkości truskawkowym sosem, aby nadać ciasteczkom owocowy charakter. Na koniec udekoruj, tak jak lubisz! My preferujemy kolorowy krem i tęczowe żelki.
0
0 / 0
Wybierasz się na spotkanie z przyjaciółkami? A może przed Tobą szalona impreza? Mamy dla Ciebie propozycję! Kolorowe babeczki ze słodkim śmietankowo- waniliowym nadzieniem zaskoczą Twoich bliskich. Polej czekoladowe słodkości truskawkowym sosem, aby nadać ciasteczkom owocowy charakter. Na koniec udekoruj, tak jak lubisz! My preferujemy kolorowy krem i tęczowe żelki.
17
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
150 g mąka puszysta tortowa lubella
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
0.50 łyżecz. drobna sól morska
2 łyżka kakao decomorreno
0.75 szkl. cukier puder
0.75 szkl. olej roślinny
1 szt. jajko l
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
0.50 szkl. maślanka
230 g serek śmietankowy
120 g masło
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
3 szkl. cukier puder
1 szczyp. drobna sól morska
2 łyżecz. sok z cytryny
1 łyżecz. starta skórka cytryny
8 szt. żelki w kolorach tęczy
Przygotowanie
Przygotuj wcześniej jajko oraz śmietankę, by miały temperaturę pokojową. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przesiej razem mąkę, sodę oczyszczoną, sól i kakao. Odstaw na bok.
W misce ubij cukier i olej roślinny. Dodaj jajko. Mieszaj do połączenia.
W osobnej misce wymieszaj maślankę (w temperaturze pokojowej) i wanilię. Dodawaj stopniowo suche składniki do mokrych, aż do całkowitego połączenia . Na końcu dodaj maślankę z wanilią. Miksuj, aż wszystkie składniki będą dobrze wymieszane.
Rozlej ciasto do przygotowanej formy do babeczek ( nie zapomnij o papierowych foremkach!). Piecz przez 18-20 minut. Delikatnie wyjmij babeczki z formy i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Krem: W misce ubij ser śmietankowy i masło na gładką masę( najlepiej niesolone masło). Dodaj wanilię. Dodawaj cukier puder w porcjach po 1 szklance. Dodaj szczyptę soli. Mieszaj do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
Sos truskawkowy: Przetrzyj dżem przez gęste sitko lub zblenduj. W średniej wielkości rondelku dodaj przetarty dżem, sok z cytryny i skórkę. Gotuj na średnim ogniu przez około 5 min. Zdejmij z ognia i schłódź, potem wstaw na godzinę do lodówki.
Przygotowanie : Gdy babeczki ostygną, użyj małego nożyka aby delikatnie wykroić niewielkie otwory w każdej babeczce (lub użyj wycinaka do gniazd jabłek). Do powstałego otworu dodaj około 2 łyżeczki schłodzonego sosu truskawkowego
Przygotuj rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdy średniej wielkości. Umieść krem w przygotowanej torebce i wypełnij babeczkę około 3/4 objętości. Udekoruj babeczki kremem i tęczowymi żelkami.