SŁODKIE BABECZKI

maspexdigital
SŁODKIE BABECZKI

0

0 / 0

Wybierasz się na spotkanie z przyjaciółkami? A może przed Tobą szalona impreza? Mamy dla Ciebie propozycję! Kolorowe babeczki ze słodkim śmietankowo- waniliowym nadzieniem zaskoczą Twoich bliskich. Polej czekoladowe słodkości truskawkowym sosem, aby nadać ciasteczkom owocowy charakter. Na koniec udekoruj, tak jak lubisz! My preferujemy kolorowy krem i tęczowe żelki.

17

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

150 g mąka puszysta tortowa lubella

0.50 łyżeczka soda oczyszczona

0.50 łyżeczka drobna sól morska

2 łyżka kakao decomorreno

0.75 szkl. cukier puder

0.75 szkl. olej roślinny

1 szt. jajko l

1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

0.50 szkl. maślanka

230 g serek śmietankowy

120 g masło

1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

3 szkl. cukier puder

1 szcz. drobna sól morska

2 łyżeczka sok z cytryny

1 łyżeczka starta skórka cytryny

8 szt. żelki w kolorach tęczy

Przygotowanie


1

Przygotuj wcześniej jajko oraz śmietankę, by miały temperaturę pokojową. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przesiej razem mąkę, sodę oczyszczoną, sól i kakao. Odstaw na bok.

2

W misce ubij cukier i olej roślinny. Dodaj jajko. Mieszaj do połączenia.

3

W osobnej misce wymieszaj maślankę (w temperaturze pokojowej) i wanilię. Dodawaj stopniowo suche składniki do mokrych, aż do całkowitego połączenia . Na końcu dodaj maślankę z wanilią. Miksuj, aż wszystkie składniki będą dobrze wymieszane.

4

Rozlej ciasto do przygotowanej formy do babeczek ( nie zapomnij o papierowych foremkach!). Piecz przez 18-20 minut. Delikatnie wyjmij babeczki z formy i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

5

Krem: W misce ubij ser śmietankowy i masło na gładką masę( najlepiej niesolone masło). Dodaj wanilię. Dodawaj cukier puder w porcjach po 1 szklance. Dodaj szczyptę soli. Mieszaj do uzyskania gładkiej i puszystej masy.

6

Sos truskawkowy: Przetrzyj dżem przez gęste sitko lub zblenduj. W średniej wielkości rondelku dodaj przetarty dżem, sok z cytryny i skórkę. Gotuj na średnim ogniu przez około 5 min. Zdejmij z ognia i schłódź, potem wstaw na godzinę do lodówki.

7

Przygotowanie : Gdy babeczki ostygną, użyj małego nożyka aby delikatnie wykroić niewielkie otwory w każdej babeczce (lub użyj wycinaka do gniazd jabłek). Do powstałego otworu dodaj około 2 łyżeczki schłodzonego sosu truskawkowego

8

Przygotuj rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdy średniej wielkości. Umieść krem w przygotowanej torebce i wypełnij babeczkę około 3/4 objętości. Udekoruj babeczki kremem i tęczowymi żelkami.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły