Śliwkowe ciasto
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Śliwkowe ciasto](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977609788.jpeg&w=3840&q=75)
Śliwkowe ciasto z porcją pianki i kruszonką to dobry pomysł na ciasto do popołudniowej kawy. Warto wypróbować ten przepis.
0
0 / 0
Śliwkowe ciasto z porcją pianki i kruszonką to dobry pomysł na ciasto do popołudniowej kawy. Warto wypróbować ten przepis.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
900 g śliwki
2 łyżecz. proszek do pieczenia
250 g margaryna zwykła
3 szkl. mąka pszenna tortowa
2 szkl. płatki kukurydziane
5 szt. jaja kurze całe
1 szt. kisiel
2 łyżka cukier
2 łyżka cukier puder
Przygotowanie
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski.
Dodać pokrojoną margarynę, żółtka i cukier i zagnieść ciasto.
Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
Śliwki wymieszać z płatkami.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać kisiel i jeszcze chwile ubijać, aż piana połączy się z kisielem.
Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasta wyłożyć na dno blachy.
Na ciasto wyłożyć śliwki, następnie pianę i na koniec zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 50 minut.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.