Śliwkowe ciasto

m7
Śliwkowe ciasto

0

0 / 0

Śliwkowe ciasto z porcją pianki i kruszonką to dobry pomysł na ciasto do popołudniowej kawy. Warto wypróbować ten przepis.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

900 g śliwki

2 łyżecz. proszek do pieczenia

250 g margaryna zwykła

3 szkl. mąka pszenna tortowa

2 szkl. płatki kukurydziane

5 szt. jaja kurze całe

1 szt. kisiel

2 łyżka cukier

2 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski.

2

Dodać pokrojoną margarynę, żółtka i cukier i zagnieść ciasto.

3

Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.

4

Śliwki wymieszać z płatkami.

5

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać kisiel i jeszcze chwile ubijać, aż piana połączy się z kisielem.

6

Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.

7

2/3 ciasta wyłożyć na dno blachy.

8

Na ciasto wyłożyć śliwki, następnie pianę i na koniec zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta.

9

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 50 minut.

10

Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

477

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

55

gram

Tłuszcze

24

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły