Śliwkowe ciasto
m7
Śliwkowe ciasto z porcją pianki i kruszonką to dobry pomysł na ciasto do popołudniowej kawy. Warto wypróbować ten przepis.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
477
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Śliwkowe ciasto z porcją pianki i kruszonką to dobry pomysł na ciasto do popołudniowej kawy. Warto wypróbować ten przepis.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
900 g śliwki
2 łyżecz. proszek do pieczenia
250 g margaryna zwykła
3 szkl. mąka pszenna tortowa
2 szkl. płatki kukurydziane
5 szt. jaja kurze całe
1 szt. kisiel
2 łyżka cukier
2 łyżka cukier puder
Przygotowanie
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski.
Dodać pokrojoną margarynę, żółtka i cukier i zagnieść ciasto.
Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
Śliwki wymieszać z płatkami.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać kisiel i jeszcze chwile ubijać, aż piana połączy się z kisielem.
Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasta wyłożyć na dno blachy.
Na ciasto wyłożyć śliwki, następnie pianę i na koniec zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 50 minut.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
477
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.