Śliwki po lwowsku
EkspertOdKuchni
Śliwki po lwowsku to słodka przekąska, która łączy w sobie słodkość suszonych śliwek, aromat skórki z pomarańczy i rumu, a także chrupkość orzechów laskowych. Całość dopełnia kremowa bita śmietana ze szczyptą cynamonu. Lwowskie śliwki faszerowane idealnie sprawdzą się na Święta Bożego Narodzenia, eleganckie przyjęcia i wiele innych okazji. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Śliwki po lwowsku to słodka przekąska, która łączy w sobie słodkość suszonych śliwek, aromat skórki z pomarańczy i rumu, a także chrupkość orzechów laskowych. Całość dopełnia kremowa bita śmietana ze szczyptą cynamonu. Lwowskie śliwki faszerowane idealnie sprawdzą się na Święta Bożego Narodzenia, eleganckie przyjęcia i wiele innych okazji. Życzymy smacznego!
7
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g śliwki suszone
100 g orzechy laskowe
200 ml rum
50 g kandyzowana skórka pomarańczowa
200 ml śmietana kremówka
10 g cukier wanilinowy
1 szczyp. cynamon
Przygotowanie
Śliwki zalać alkoholem i zostawić najlepiej na noc do napęcznienia.
Orzechy laskowe posiekać i wymieszać ze skórką z pomarańczy.
Napęczniałe śliwki faszerować orzechami.
Ubić zimną śmietanę z cukrem waniliowym na sztywno.
Łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego pokryć wierzch śliwek bitą śmietaną.
Wierzch oprószyć cynamonem.