Śliwki po lwowsku

EkspertOdKuchni
Śliwki po lwowsku

0

0 / 0

Śliwki po lwowsku to słodka przekąska, która łączy w sobie słodkość suszonych śliwek, aromat skórki z pomarańczy i rumu, a także chrupkość orzechów laskowych. Całość dopełnia kremowa bita śmietana ze szczyptą cynamonu. Lwowskie śliwki faszerowane idealnie sprawdzą się na Święta Bożego Narodzenia, eleganckie przyjęcia i wiele innych okazji. Życzymy smacznego!

7

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g śliwki suszone

100 g orzechy laskowe

200 ml rum

50 g kandyzowana skórka pomarańczowa

200 ml śmietana kremówka

10 g cukier wanilinowy

1 szczyp. cynamon

Przygotowanie


1

Śliwki zalać alkoholem i zostawić najlepiej na noc do napęcznienia.

2

Orzechy laskowe posiekać i wymieszać ze skórką z pomarańczy.

3

Napęczniałe śliwki faszerować orzechami.

4

Ubić zimną śmietanę z cukrem waniliowym na sztywno.

5

Łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego pokryć wierzch śliwek bitą śmietaną.

6

Wierzch oprószyć cynamonem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

777

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

97

gram

Tłuszcze

31

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły