Ślimaki z ciasta francuskiego z cukinią i szynką

Łowicz
Ślimaki z ciasta francuskiego z cukinią i szynką

0

0 / 0

Ślimaki z ciasta francuskiego z cukinią i szynką to pyszna i szybka przekąska, która doskonale sprawdzi się w formie przystawki na różnego rodzaju przyjęcia. To także świetny dodatek do kieliszka wina na romantycznej kolacji lub urozmaicenie letniego pikniku. Połączenie delikatnego ciasta francuskiego z cukinią, szynką, kremową mozzarellą i aromatyczną pastą warzywną zasmakuje wszystkim miłośnikom nieskomplikowanych, a jednocześnie smacznych kombinacji kulinarnych. Całość możesz serwować z ulubionym sosem dla urozmaicenia smaku ślimaczków. Życzymy smacznego!

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 szt. cukinia

200 g szynka konserwowa

150 g mozzarella wiórki

1 opak. ciasto francuskie

1 szt. jajko

1 opak. pasta warzywna łowicz z bakłażanem i suszonymi pomidorami

Przygotowanie


1

Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować pastą warzywną. Całość posypać serem żółtym i rozłożyć warstwę szynki konserwowej.

2

Za pomocą obieraczki do warzyw pokroić cukinię wzdłuż na cienkie plastry. Ułożyć na szynce. Doprawić solą i pieprzem.

3

Ciasto z ułożonymi warstwami zwinąć w roladę (dłuższym brzegiem do środka). Pokroić w 3-4 cm kawałki tak, aby wyszło osiem sztuk.

4

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć roladki zawartością ku górze i lekko rozpłaszczyć dłonią. Wysmarować roztrzepanym jajkiem.

5

Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut, aż się zarumienią.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły