Ślimaki z ciasta francuskiego z cukinią i szynką
Łowicz
Ślimaki z ciasta francuskiego z cukinią i szynką to pyszna i szybka przekąska, która doskonale sprawdzi się w formie przystawki na różnego rodzaju przyjęcia. To także świetny dodatek do kieliszka wina na romantycznej kolacji lub urozmaicenie letniego pikniku. Połączenie delikatnego ciasta francuskiego z cukinią, szynką, kremową mozzarellą i aromatyczną pastą warzywną zasmakuje wszystkim miłośnikom nieskomplikowanych, a jednocześnie smacznych kombinacji kulinarnych. Całość możesz serwować z ulubionym sosem dla urozmaicenia smaku ślimaczków. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
309
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ślimaki z ciasta francuskiego z cukinią i szynką to pyszna i szybka przekąska, która doskonale sprawdzi się w formie przystawki na różnego rodzaju przyjęcia. To także świetny dodatek do kieliszka wina na romantycznej kolacji lub urozmaicenie letniego pikniku. Połączenie delikatnego ciasta francuskiego z cukinią, szynką, kremową mozzarellą i aromatyczną pastą warzywną zasmakuje wszystkim miłośnikom nieskomplikowanych, a jednocześnie smacznych kombinacji kulinarnych. Całość możesz serwować z ulubionym sosem dla urozmaicenia smaku ślimaczków. Życzymy smacznego!
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szt. cukinia
200 g szynka konserwowa
150 g mozzarella wiórki
1 opak. ciasto francuskie
1 szt. jajko
1 opak. pasta warzywna łowicz z bakłażanem i suszonymi pomidorami
Przygotowanie
Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować pastą warzywną. Całość posypać serem żółtym i rozłożyć warstwę szynki konserwowej.
Za pomocą obieraczki do warzyw pokroić cukinię wzdłuż na cienkie plastry. Ułożyć na szynce. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto z ułożonymi warstwami zwinąć w roladę (dłuższym brzegiem do środka). Pokroić w 3-4 cm kawałki tak, aby wyszło osiem sztuk.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć roladki zawartością ku górze i lekko rozpłaszczyć dłonią. Wysmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut, aż się zarumienią.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
309
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.