Ślimaczki z kapustą i grzybami
m7
Ślimaczki z kapustą i grzybami to dobry dodatek np. do czerwonego barszczu lub jako przystawka. Ślimaczki są smaczne na ciepło, jak i na zimno.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
313
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ślimaczki z kapustą i grzybami to dobry dodatek np. do czerwonego barszczu lub jako przystawka. Ślimaczki są smaczne na ciepło, jak i na zimno.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1.50 kg kapusta kiszona
1 kg mąka pszenna
3 łyżecz. sól
0.50 l woda
2 szt. cebula
1 szt. jaja kurze całe
2 łyżka olej
2 łyżka cukier
10 dag. grzybki suszone
10 dag. drożdże
Przygotowanie
Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości.
Gdy przestygnie odciskamy z wody i kroimy.
Namoczone i ugotowane grzyby siekamy.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy resztę składników na ciasto, wyrabiamy, oprószamy lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie znów chwilkę wyrabiamy.
Ciasto rozwałkujemy nie za grubo, na placek rozsmarowujemy farsz i zwijamy w rulonik.
Kroimy pod skosem na kawałki.
Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy ok. 10-13 minut w temperaturze 180 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
313
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.