Ślimaczki z kapustą i grzybami

m7
Ślimaczki z kapustą i grzybami

0

0 / 0

Ślimaczki z kapustą i grzybami to dobry dodatek np. do czerwonego barszczu lub jako przystawka. Ślimaczki są smaczne na ciepło, jak i na zimno.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

1.50 kg kapusta kiszona

1 kg mąka pszenna

3 łyżeczka sól

0.50 l woda

2 szt. cebula

1 szt. jaja kurze całe

2 łyżka olej

2 łyżka cukier

10 dek. grzybki suszone

10 dek. drożdże

Przygotowanie


1

Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości.

2

Gdy przestygnie odciskamy z wody i kroimy.

3

Namoczone i ugotowane grzyby siekamy.

4

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.

5

Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

6

Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy resztę składników na ciasto, wyrabiamy, oprószamy lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

7

Gdy wyrośnie znów chwilkę wyrabiamy.

8

Ciasto rozwałkujemy nie za grubo, na placek rozsmarowujemy farsz i zwijamy w rulonik.

9

Kroimy pod skosem na kawałki.

10

Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy ok. 10-13 minut w temperaturze 180 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły