Ślimaczki z budyniem

m7
Ślimaczki z budyniem

0

0 / 0

Drożdżowe ślimaczki z budyniem i rodzynkami to najlepszy pomysł na podwieczorek. Miękkie i wypełnione budyniem waniliowym ślimaczki są obłędnie dobre.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

0.70 l mleko

2 szt. budyń waniliowy

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. jaja kurze całe

50 dek. mąka pszenna tortowa

10 dek. rodzynki

10 dek. margaryna zwykła

5 dek. cukier

4 dek. drożdże

0.50 szkl. mleko

Przygotowanie


1

Mąkę z solą przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w 1/2 szklance letniego mleka z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę stopić i ostudzić.

2

Do mąki wlać wyrośnięte drożdże, stopioną margarynę, jajka, żółtko oraz resztę cukru. Wymieszać składniki i starannie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.

3

Budynie ugotować wg przepisu, ale z mniejszą ilością mleka, schłodzić, od czasu do czasu mieszając.

4

Do zimnego budyniu dodać rodzynki i wymieszać.

5

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować budyniem i zwinąć jak roladę.Pokroić w plastry szerokości ok. 2 cm. Plastry ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

6

Posmarować rozmąconym jajkiem i piec na złoty kolor w temp. 180 stopni. Można przed pieczeniem posypać cynamonem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły