Ślimaczki z budyniem
m7
Drożdżowe ślimaczki z budyniem i rodzynkami to najlepszy pomysł na podwieczorek. Miękkie i wypełnione budyniem waniliowym ślimaczki są obłędnie dobre.
0
0 / 0
Drożdżowe ślimaczki z budyniem i rodzynkami to najlepszy pomysł na podwieczorek. Miękkie i wypełnione budyniem waniliowym ślimaczki są obłędnie dobre.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
0.70 l mleko
2 szt. budyń waniliowy
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. jaja kurze całe
50 dek. mąka pszenna tortowa
10 dek. rodzynki
10 dek. margaryna zwykła
5 dek. cukier
4 dek. drożdże
0.50 szkl. mleko
Przygotowanie
Mąkę z solą przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w 1/2 szklance letniego mleka z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę stopić i ostudzić.
Do mąki wlać wyrośnięte drożdże, stopioną margarynę, jajka, żółtko oraz resztę cukru. Wymieszać składniki i starannie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.
Budynie ugotować wg przepisu, ale z mniejszą ilością mleka, schłodzić, od czasu do czasu mieszając.
Do zimnego budyniu dodać rodzynki i wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować budyniem i zwinąć jak roladę.Pokroić w plastry szerokości ok. 2 cm. Plastry ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Posmarować rozmąconym jajkiem i piec na złoty kolor w temp. 180 stopni. Można przed pieczeniem posypać cynamonem.