Example thumb
0

Składniki

0.7 Litra
mleko
2 Sztuki
budyń waniliowy
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
1 Sztuka
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
jaja kurze całe
50 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
10 Dekagramów
rodzynki
10 Dekagramów
margaryna zwykła
5 Dekagramów
cukier
4 Dekagramy
drożdże
0.5 Szklanki
mleko
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Mąkę z solą przesiać do miski.Drożdże rozprowadzić w 1/2 szkl. letniego mleka z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę stopić i ostudzić.
  2. Do mąki wlać wyrośnięte drożdże, stopioną margarynę, jajka, żółtko oraz resztę cukru. Wymieszać składniki i starannie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.
  3. Budynie ugotować wg przepisu ale z mniejsza ilością mleka, schłodzić, od czasu do czasu mieszając.
  4. Do zimnego budyniu dodać rodzynki i wymieszać.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować budyniem i zwinąć jak roladę.Pokroić w plastry szerokości ok. 2 cm. Plastry ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
  6. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec na złoty kolor w temp. 180 stopni. Można przed pieczeniem posypać cynamonem.

Opis

Fajne ślimaczki.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!