0

Składniki

4 Sztuki
Filet z matiasów
150 Mililitrów
50 Mililitrów
Ocet jabłkowy
8 Sztuk
ingridient
ogórki konserwowe krakus
1 Szklanka
Marynowane podgrzybki
20 Sztuk
oliwki czarne
1 Sztuka
cebula czerwona
1 Łyżka
szczypiorek
5 Łyżek
Olej rzepakowy tłoczony na zimno
0.5 Sztuki
Papryczka chili
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Filety śledziowe moczę kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie przekładam je do słoika, wlewam ocet jabłkowy, koncentrat barszczu i wstawiam do lodówki na 24 godziny.
  2. Ogórki kroję w małą kostkę, tak jak cebulę i oliwki. Śledzie przekładam na sitko i dobrze odsączam. Grzybki i śledzie także kroję kostkę. Na talerzu układam obręcze metalowe. Na spodnią warstwę daje śledzie, dociskam, potem ogórki i dociskam, oliwki, grzybki i na końcu cebulę.
  3. Zdejmuje obręcze, dekoruję grzybkiem, ogórkiem, chili i szczypiorkiem. Na talerz wylewam kilka łyżek oliwy rzepakowej.

Opis

W moim domu jedzenia się nie marnuje. Po świętach, kiedy zostaną mi usmażone ryby to robię je w occie. Z płatów matjasów robię przeróżne sałatki: z ziemniakami i ogórkiem, z buraczkami. Z ryb pieczonych robię pasty rybne, są do tego idealne. Makaron, który robię na makiełki sama mrożę i potem wykorzystuje do zapiekanki albo zupy. Jeżeli zostają mi mięsa pieczone czy kiełbasa już zgrzana to robię bigos na sylwestra. Na święta go nie robię, bo wykorzystuje resztki po świętach właśnie do bigosu. Pierogi u mnie się nie marnują bo uwielbiam odsmażane na maśle.

Podobne przepisy

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!