Śledziowa sałatka z barszczem i grzybkami
mysza75
W moim domu jedzenia się nie marnuje. Po świętach, kiedy zostaną mi usmażone ryby to robię je w occie. Z płatów matjasów robię przeróżne sałatki: z ziemniakami i ogórkiem, z buraczkami. Z ryb pieczonych robię pasty rybne, są do tego idealne. Makaron, który robię na makiełki sama mrożę i potem wykorzystuje do zapiekanki albo zupy. Jeżeli zostają mi mięsa pieczone czy kiełbasa już zgrzana to robię bigos na sylwestra. Na święta go nie robię, bo wykorzystuje resztki po świętach właśnie do bigosu. Pierogi u mnie się nie marnują bo uwielbiam odsmażane na maśle.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1573
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
174
gram
Tłuszcze
55
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
W moim domu jedzenia się nie marnuje. Po świętach, kiedy zostaną mi usmażone ryby to robię je w occie. Z płatów matjasów robię przeróżne sałatki: z ziemniakami i ogórkiem, z buraczkami. Z ryb pieczonych robię pasty rybne, są do tego idealne. Makaron, który robię na makiełki sama mrożę i potem wykorzystuje do zapiekanki albo zupy. Jeżeli zostają mi mięsa pieczone czy kiełbasa już zgrzana to robię bigos na sylwestra. Na święta go nie robię, bo wykorzystuje resztki po świętach właśnie do bigosu. Pierogi u mnie się nie marnują bo uwielbiam odsmażane na maśle.
10
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
4 szt. filet z matiasów
150 koncentrat barszczu czerwonego krakus
50 ocet jabłkowy
8 szt. ogórki konserwowe krakus
1 szkl. marynowane podgrzybki
20 szt. oliwki czarne
1 szt. cebula czerwona
1 łyżka szczypiorek
5 łyżka olej rzepakowy tłoczony na zimno
0.50 szt. papryczka chili
Przygotowanie
Filety śledziowe moczę kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie przekładam je do słoika, wlewam ocet jabłkowy, koncentrat barszczu i wstawiam do lodówki na 24 godziny.
Ogórki kroję w małą kostkę, tak jak cebulę i oliwki. Śledzie przekładam na sitko i dobrze odsączam. Grzybki i śledzie także kroję kostkę. Na talerzu układam obręcze metalowe. Na spodnią warstwę daje śledzie, dociskam, potem ogórki i dociskam, oliwki, grzybki i na końcu cebulę.
Zdejmuje obręcze, dekoruję grzybkiem, ogórkiem, chili i szczypiorkiem. Na talerz wylewam kilka łyżek oliwy rzepakowej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1573
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
174
gram
Tłuszcze
55
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.