Śledziowa sałatka z barszczem i grzybkami

mysza75
Śledziowa sałatka z barszczem i grzybkami

0

0 / 0

W moim domu jedzenia się nie marnuje. Po świętach, kiedy zostaną mi usmażone ryby to robię je w occie. Z płatów matjasów robię przeróżne sałatki: z ziemniakami i ogórkiem, z buraczkami. Z ryb pieczonych robię pasty rybne, są do tego idealne. Makaron, który robię na makiełki sama mrożę i potem wykorzystuje do zapiekanki albo zupy. Jeżeli zostają mi mięsa pieczone czy kiełbasa już zgrzana to robię bigos na sylwestra. Na święta go nie robię, bo wykorzystuje resztki po świętach właśnie do bigosu. Pierogi u mnie się nie marnują bo uwielbiam odsmażane na maśle.

10

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

4 szt. filet z matiasów

150 koncentrat barszczu czerwonego krakus

50 ocet jabłkowy

8 szt. ogórki konserwowe krakus

1 szkl. marynowane podgrzybki

20 szt. oliwki czarne

1 szt. cebula czerwona

1 łyżka szczypiorek

5 łyżka olej rzepakowy tłoczony na zimno

0.50 szt. papryczka chili

Przygotowanie


1

Filety śledziowe moczę kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie przekładam je do słoika, wlewam ocet jabłkowy, koncentrat barszczu i wstawiam do lodówki na 24 godziny.

2

Ogórki kroję w małą kostkę, tak jak cebulę i oliwki. Śledzie przekładam na sitko i dobrze odsączam. Grzybki i śledzie także kroję kostkę. Na talerzu układam obręcze metalowe. Na spodnią warstwę daje śledzie, dociskam, potem ogórki i dociskam, oliwki, grzybki i na końcu cebulę.

3

Zdejmuje obręcze, dekoruję grzybkiem, ogórkiem, chili i szczypiorkiem. Na talerz wylewam kilka łyżek oliwy rzepakowej.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły