Śledzie z żurawiną
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Śledzie z żurawiną](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1710753775340.jpg&w=3840&q=75)
Śledzie z żurawiną to doskonała propozycja na świąteczny stół, rodzinne uroczystości lub imprezy. Są słodko-kwaśne w smaku i wyjątkowo proste w przygotowaniu. Doskonale smakują zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiącej kromki chleba. Smacznego!
0
0 / 0
Śledzie z żurawiną to doskonała propozycja na świąteczny stół, rodzinne uroczystości lub imprezy. Są słodko-kwaśne w smaku i wyjątkowo proste w przygotowaniu. Doskonale smakują zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiącej kromki chleba. Smacznego!
8
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
800 g śledzie a la matias
100 g suszona żurawina
2 szt. czerwona cebula
4 szt. goździki
2 szt. ziele angielskie
2 szt. liść laurowy
1 szczyp. pieprz czarny mielony
50 g oliwa z oliwek
Przygotowanie
Śledzie płuczemy w wodzie, aby pozbyć się soli. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki.
Żurawinę zalewamy wrzątkiem na 10 minut.
Czerwoną cebulę kroimy w piórka.
Pokrojone śledzie łączymy z cebulą i żurawiną. Dodajemy goździki, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny i oliwę z oliwek.
Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę.