Śledzie z żurawiną

EkspertOdKuchni
Śledzie z żurawiną

1

0 / 0

Śledzie z żurawiną to doskonała propozycja na świąteczny stół, rodzinne uroczystości lub imprezy. Są słodko-kwaśne w smaku i wyjątkowo proste w przygotowaniu. Doskonale smakują zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiącej kromki chleba. Smacznego!

8

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

800 g śledzie a la matias

100 g suszona żurawina

2 szt. czerwona cebula

4 szt. goździki

2 szt. ziele angielskie

2 szt. liść laurowy

1 szczyp. pieprz czarny mielony

50 g oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Śledzie płuczemy w wodzie, aby pozbyć się soli. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki.

2

Żurawinę zalewamy wrzątkiem na 10 minut.

3

Czerwoną cebulę kroimy w piórka.

4

Pokrojone śledzie łączymy z cebulą i żurawiną. Dodajemy goździki, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny i oliwę z oliwek.

5

Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

220

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

25

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły