Śledzie z żurawiną
EkspertOdKuchni
Śledzie z żurawiną to doskonała propozycja na świąteczny stół, rodzinne uroczystości lub imprezy. Są słodko-kwaśne w smaku i wyjątkowo proste w przygotowaniu. Doskonale smakują zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiącej kromki chleba. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
220
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Śledzie z żurawiną to doskonała propozycja na świąteczny stół, rodzinne uroczystości lub imprezy. Są słodko-kwaśne w smaku i wyjątkowo proste w przygotowaniu. Doskonale smakują zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiącej kromki chleba. Smacznego!
8
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
800 g śledzie a la matias
100 g suszona żurawina
2 szt. czerwona cebula
4 szt. goździki
2 szt. ziele angielskie
2 szt. liść laurowy
1 szczyp. pieprz czarny mielony
50 g oliwa z oliwek
Przygotowanie
Śledzie płuczemy w wodzie, aby pozbyć się soli. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki.
Żurawinę zalewamy wrzątkiem na 10 minut.
Czerwoną cebulę kroimy w piórka.
Pokrojone śledzie łączymy z cebulą i żurawiną. Dodajemy goździki, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny i oliwę z oliwek.
Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
220
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.