Śledzie z ziołami w sosie pomidorowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
HalinaPedoo
![Śledzie z ziołami w sosie pomidorowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973781488.jpeg&w=3840&q=75)
Idealne na Wigilię. Co roku je robię. Połączenie śledzi z ziołami w sosie pomidorowym smakuje doskonale!
0
0 / 0
Idealne na Wigilię. Co roku je robię. Połączenie śledzi z ziołami w sosie pomidorowym smakuje doskonale!
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g płaty śledziowe
5 szt. ziele angielskie
3 szt. cebula
4 szt. liść laurowy
300 olej słonecznikowy
3 łyżka sok z cytryny
1 łyżka miód
3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 szt. ząbek czosnku
1 łyżka zioła prowansalskie
1 pęcz. natka pietruszki
2 łodyga koperek świeży
Przygotowanie
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do miski, wymieszać z kilkoma łyżkami oleju, miodem, otarta skórką z cytryny, sokiem, koncentratem pomidorowym Łowicz, ziołami prowansalskimi, zgniecionymi ząbkami czosnku oraz drobno posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Śledzie płukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Kroić w kawałki i mieszać z cebulką z dodatkami, listkami, zielem i przyprawami.
Włożyć do słoika i dopełnić olejem. Odstawić do lodówki na 24 godziny. Idealne na Wigilię. Co roku je robię. Połączenie śledzi z ziołami w sosie pomidorowym smakuje doskonale.