Śledzie z ziołami w sosie pomidorowym

HalinaPedoo
Śledzie z ziołami w sosie pomidorowym

0

0 / 0

Idealne na Wigilię. Co roku je robię. Połączenie śledzi z ziołami w sosie pomidorowym smakuje doskonale!

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g płaty śledziowe

5 szt. ziele angielskie

3 szt. cebula

4 szt. liść laurowy

300 olej słonecznikowy

3 łyżka sok z cytryny

1 łyżka miód

3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

2 szt. ząbek czosnku

1 łyżka zioła prowansalskie

1 pęcz. natka pietruszki

2 łod. koperek świeży

Przygotowanie


1

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do miski, wymieszać z kilkoma łyżkami oleju, miodem, otarta skórką z cytryny, sokiem, koncentratem pomidorowym Łowicz, ziołami prowansalskimi, zgniecionymi ząbkami czosnku oraz drobno posiekaną natką pietruszki i koperkiem.

2

Śledzie płukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Kroić w kawałki i mieszać z cebulką z dodatkami, listkami, zielem i przyprawami.

3

Włożyć do słoika i dopełnić olejem. Odstawić do lodówki na 24 godziny. Idealne na Wigilię. Co roku je robię. Połączenie śledzi z ziołami w sosie pomidorowym smakuje doskonale.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły