Śledzie z ziołami w sosie pomidorowym
HalinaPedoo
Idealne na Wigilię. Co roku je robię. Połączenie śledzi z ziołami w sosie pomidorowym smakuje doskonale!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1030
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
94
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Idealne na Wigilię. Co roku je robię. Połączenie śledzi z ziołami w sosie pomidorowym smakuje doskonale!
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g płaty śledziowe
5 szt. ziele angielskie
3 szt. cebula
4 szt. liść laurowy
300 olej słonecznikowy
3 łyżka sok z cytryny
1 łyżka miód
3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 szt. ząbek czosnku
1 łyżka zioła prowansalskie
1 pęcz. natka pietruszki
2 łodyga koperek świeży
Przygotowanie
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do miski, wymieszać z kilkoma łyżkami oleju, miodem, otarta skórką z cytryny, sokiem, koncentratem pomidorowym Łowicz, ziołami prowansalskimi, zgniecionymi ząbkami czosnku oraz drobno posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Śledzie płukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Kroić w kawałki i mieszać z cebulką z dodatkami, listkami, zielem i przyprawami.
Włożyć do słoika i dopełnić olejem. Odstawić do lodówki na 24 godziny. Idealne na Wigilię. Co roku je robię. Połączenie śledzi z ziołami w sosie pomidorowym smakuje doskonale.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1030
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
94
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.