Śledzie w zalewie octowej z cebulką

m7
Śledzie w zalewie octowej z cebulką

2

3.3 / 92

Śledzie w zalewie octowej z cebulką to idealny wybór na Święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc. Idealnie sprawdzą się również jako codzienny dodatek do chrupiącego chleba lub przekąska na imprezy czy rodzinne uroczystości. Połączenie delikatnej ryby z intensywnym smakiem cebuli, aromatycznych dodatków i octu z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnych smaków. Co więcej, śledzie w occie są wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo wystarczy tylko kilka podstawowych składników, aby cieszyć się ich słodko-kwaśnym smakiem.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg płaty śledziowe

1 szczyp. cukier

1 szczyp. sól

2 l woda

0.50 szkl. ocet

3 szt. cebula

2 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

Przygotowanie


1

Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki.

2

Przygotowujemy zalewę w kolejnych krokach.

3

Do garnka z wrzącą wodą i octem wrzucamy pokrojoną w krążki cebulę.

4

Gotujemy.

5

Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie.

6

Doprawiamy solą i cukrem do smaku.

7

Gotową zalewę odstawiamy do wystygnięcia.

8

Na koniec zalewamy śledzie zimną zalewą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

387

kcal

Białka

32

gram

Węglowodany

4

gram

Tłuszcze

25

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły