Śledzie w zalewie octowej z cebulką
m7
Śledzie w zalewie octowej z cebulką to idealny wybór na Święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc. Idealnie sprawdzą się również jako codzienny dodatek do chrupiącego chleba lub przekąska na imprezy czy rodzinne uroczystości. Połączenie delikatnej ryby z intensywnym smakiem cebuli, aromatycznych dodatków i octu z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnych smaków. Co więcej, śledzie w occie są wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo wystarczy tylko kilka podstawowych składników, aby cieszyć się ich słodko-kwaśnym smakiem.
2
3.3 / 92
Śledzie w zalewie octowej z cebulką to idealny wybór na Święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc. Idealnie sprawdzą się również jako codzienny dodatek do chrupiącego chleba lub przekąska na imprezy czy rodzinne uroczystości. Połączenie delikatnej ryby z intensywnym smakiem cebuli, aromatycznych dodatków i octu z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnych smaków. Co więcej, śledzie w occie są wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo wystarczy tylko kilka podstawowych składników, aby cieszyć się ich słodko-kwaśnym smakiem.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg płaty śledziowe
1 szcz. cukier
1 szcz. sól
2 l woda
0.50 szkl. ocet
3 szt. cebula
2 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
Przygotowanie
Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki.
Przygotowujemy zalewę w kolejnych krokach.
Do garnka z wrzącą wodą i octem wrzucamy pokrojoną w krążki cebulę.
Gotujemy.
Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie.
Doprawiamy solą i cukrem do smaku.
Gotową zalewę odstawiamy do wystygnięcia.
Na koniec zalewamy śledzie zimną zalewą.