0

Składniki

1 Kilogram
Śledź solony
1 Łyżeczka
cukier
3 Szklanki
woda
0.3 Szklanki
ocet
4 Sztuki
cebula
2 Sztuki
liść laurowy
4 Sztuki
ziele angielskie
20 Sztuk
pieprz czarny
2 Łyżki
olej
1 Łyżka
cukier
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Wszystkie składniki na zalewę (6 ostatnich zaczynając od wody) umieszczamy w jednym garnku i gotujemy do momentu wrzenia.
  2. Czekamy jeszcze chwilę i odkładamy zalewę aby całkowicie wystygła.
  3. Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy pół godziny. Następnie odcedzamy i wykładamy na durszlak do odcieknięcia.
  4. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce, a następnie wrzucamy do wrzątku z łyżeczką cukru i po 30 sekundach odcedzamy, pozostawiając na sicie do odcieknięcia i ostygnięcia.
  5. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i rozkładamy, na przemian z cebulą, do dwóch litrowych słoików.
  6. Do zimnej zalewy dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy i zalewamy słoiki.
  7. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki.

Opis

W mojej lodówce nigdy nie brakuje słoika ze śledziami. Są idealne jako przekąska.

Podobne przepisy

Marynowane kozaki

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Marynowane kozaki

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Bigos kaszubski

Przepis
Średni Do 1 godz
Bigos kaszubski

Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Przepis
Średni Do 3 godz
Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Kutia

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Kutia

Sałatka owocowa z makaronem czekoladowym na tartaletkach

Przepis
Średni Do 1 godz
Sałatka owocowa z makaronem czekoladowym na tartaletkach

Bigos

Przepis
Średni Do 3 godz
Bigos

Dżem z aronii, jabłek i gruszek

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Dżem z aronii, jabłek i gruszek

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!