Śledzie w zalewie octowej
m7
W mojej lodówce nigdy nie brakuje słoika ze śledziami. Są idealne jako przekąska.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
449
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
W mojej lodówce nigdy nie brakuje słoika ze śledziami. Są idealne jako przekąska.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg śledź solony
1 łyżecz. cukier
3 szkl. woda
0.30 szkl. ocet
4 szt. cebula
2 szt. liść laurowy
4 szt. ziele angielskie
20 szt. pieprz czarny
2 łyżka olej
1 łyżka cukier
Przygotowanie
Wszystkie składniki na zalewę (6 ostatnich zaczynając od wody) umieszczamy w jednym garnku i gotujemy do momentu wrzenia.
Czekamy jeszcze chwilę i odkładamy zalewę aby całkowicie wystygła.
Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy pół godziny. Następnie odcedzamy i wykładamy na durszlak do odcieknięcia.
Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce, a następnie wrzucamy do wrzątku z łyżeczką cukru i po 30 sekundach odcedzamy, pozostawiając na sicie do odcieknięcia i ostygnięcia.
Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i rozkładamy, na przemian z cebulą, do dwóch litrowych słoików.
Do zimnej zalewy dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy i zalewamy słoiki.
Odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
449
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.