Śledzie w zalewie octowej
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Śledzie w zalewie octowej](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977303961.jpeg&w=3840&q=75)
W mojej lodówce nigdy nie brakuje słoika ze śledziami. Są idealne jako przekąska.
0
0 / 0
W mojej lodówce nigdy nie brakuje słoika ze śledziami. Są idealne jako przekąska.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg śledź solony
1 łyżecz. cukier
3 szkl. woda
0.30 szkl. ocet
4 szt. cebula
2 szt. liść laurowy
4 szt. ziele angielskie
20 szt. pieprz czarny
2 łyżka olej
1 łyżka cukier
Przygotowanie
Wszystkie składniki na zalewę (6 ostatnich zaczynając od wody) umieszczamy w jednym garnku i gotujemy do momentu wrzenia.
Czekamy jeszcze chwilę i odkładamy zalewę aby całkowicie wystygła.
Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy pół godziny. Następnie odcedzamy i wykładamy na durszlak do odcieknięcia.
Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce, a następnie wrzucamy do wrzątku z łyżeczką cukru i po 30 sekundach odcedzamy, pozostawiając na sicie do odcieknięcia i ostygnięcia.
Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i rozkładamy, na przemian z cebulą, do dwóch litrowych słoików.
Do zimnej zalewy dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy i zalewamy słoiki.
Odstawiamy na 24 godziny do lodówki.