0

Składniki

1 Kilogram
Śledź solony
1 Łyżeczka
cukier
3 Szklanki
woda
0.3 Szklanki
ocet
4 Sztuki
cebula
2 Sztuki
liść laurowy
4 Sztuki
ziele angielskie
20 Sztuk
pieprz czarny
2 Łyżki
olej
1 Łyżka
cukier
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Wszystkie składniki na zalewę (6 ostatnich zaczynając od wody) umieszczamy w jednym garnku i gotujemy do momentu wrzenia.
  2. Czekamy jeszcze chwilę i odkładamy zalewę aby całkowicie wystygła.
  3. Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy pół godziny. Następnie odcedzamy i wykładamy na durszlak do odcieknięcia.
  4. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce, a następnie wrzucamy do wrzątku z łyżeczką cukru i po 30 sekundach odcedzamy, pozostawiając na sicie do odcieknięcia i ostygnięcia.
  5. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i rozkładamy, na przemian z cebulą, do dwóch litrowych słoików.
  6. Do zimnej zalewy dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy i zalewamy słoiki.
  7. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki.

Opis

W mojej lodówce nigdy nie brakuje słoika ze śledziami. Są idealne jako przekąska.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!