Śledzie w zalewie octowej

m7
Śledzie w zalewie octowej

0

0 / 0

W mojej lodówce nigdy nie brakuje słoika ze śledziami. Są idealne jako przekąska.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg śledź solony

1 łyżecz. cukier

3 szkl. woda

0.30 szkl. ocet

4 szt. cebula

2 szt. liść laurowy

4 szt. ziele angielskie

20 szt. pieprz czarny

2 łyżka olej

1 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki na zalewę (6 ostatnich zaczynając od wody) umieszczamy w jednym garnku i gotujemy do momentu wrzenia.

2

Czekamy jeszcze chwilę i odkładamy zalewę aby całkowicie wystygła.

3

Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy pół godziny. Następnie odcedzamy i wykładamy na durszlak do odcieknięcia.

4

Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce, a następnie wrzucamy do wrzątku z łyżeczką cukru i po 30 sekundach odcedzamy, pozostawiając na sicie do odcieknięcia i ostygnięcia.

5

Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i rozkładamy, na przemian z cebulą, do dwóch litrowych słoików.

6

Do zimnej zalewy dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy i zalewamy słoiki.

7

Odstawiamy na 24 godziny do lodówki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

449

kcal

Białka

34

gram

Węglowodany

8

gram

Tłuszcze

30

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły