Śledzie w sosie pomidorowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
maspexdigital
![Śledzie w sosie pomidorowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976131182.jpeg&w=3840&q=75)
Co powiesz na tradycyjne śledzie w smacznym sosie pomidorowym? To idealna przekąska na każdą imprezę, która spowoduje zadowolenie wszystkich gości. Palce lizać!
0
3.3 / 3
Co powiesz na tradycyjne śledzie w smacznym sosie pomidorowym? To idealna przekąska na każdą imprezę, która spowoduje zadowolenie wszystkich gości. Palce lizać!
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
3 łyżka olej rzepakowy
1 szt. cebula
1 szt. papryka czerwona
1 szt. marchewka
2 szt. liść laurowy
4 szt. ziele angielskie
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. cukier
500 g filety śledziowe matias
500 g przecier pomidorowy łowicz
Przygotowanie
Cebulę kroimy w piórka, paprykę w drobne paseczki, a marchewkę ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Wraz z liściem laurowym i zielem angielskim podsmażamy je na oleju, aż cebula się zeszkli, a reszta warzyw zmięknie.
Dodajemy przecier pomidorowy Łowicz, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i dusimy 5 minut. Odstawiamy do przestudzenia.
Filety śledziowe kroimy w 4-5 cm kawałki. Mieszamy je z wystudzonym sosem i podajemy.