Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez śledzi. Podajemy je w mojej rodzinie z tym, co u nas najlepsze - z olejem lnianym, z dorodnymi jabłkami i aromatycznymi węgierkami. Tę świąteczną klasykę moja Mama przyrządza według sprawdzonej receptury Babci, której coroczny, kultowy już "śledzik" to prawdziwa rodzinna tradycja. Serwujemy go zawsze na odświętnej porcelanie. Ja na świąteczny stół przygotowuję bardzo smaczne śledzie w lżejszej wersji, niż tradycyjna - z twarożkiem, chrzanem, sałatą roszponką, cykorią i jarmużowym pesto. To wspaniała propozycja, która zawiera prawie same naturalne składniki: czerwoną cebulę, sałatę roszponkę, cykorię, jarmuż, czosnek, chrzan. To lekki, ale jednocześnie pożywny posiłek, co w czasie świątecznego obżarstwa jest bardzo ważne. Taki posiłek dostarcza nam zdrowych składników odżywczych, dzięki czemu czujemy przypływ energii i dłużej nie jesteśmy głodni. Śledzie z twarożkiem z chrzanem, sałatą roszponką, cykorią i jarmużowym pesto to również łatwa do przygotowania potrawa, która zaskakuje mimo całej prostoty oryginalnością. Zawiera wszystko, co uwielbiam: zieloną sałatę roszponkę, zdrową cykorię, modny jarmuż i ulubione płatki migdałów. Śledzie z twarożkiem z chrzanem, sałatą roszponką, cykorią i jarmużowym pesto budzą we mnie ciepłe uczucia, gdyż przypominają mi o domu ukochanych Dziadków, w ogródku których pięknie rosły wszystkie cuda natury: sałaty, czerwona cebula, czosnek ... a Dziadek ponad wszystko kochał i w Wigilię jadł tylko śledzie. Popieram Zero Waste i po zakończeniu Wigilijnej kolacji, jeśli nie wszystko zostaje zjedzone, pakuję pyszne potrawy do szklanych pojemników, przykrywam je praktycznymi silikonowymi pokrywkami, wkładam do lodówki lub zamrażarki, przy następnej okazji, wyciągam z lodówki lub rozmrażam i pyszne danie zjadamy ze smakiem.
4 | Sztuki |
Filety śledziowe
|
|
500 | Mililitrów |
mleko
|
|
200 | Gramów |
Twarożek
|
|
3 | Łyżki |
jogurt naturalny
|
|
1 | Łyżka | ||
![]() |
|||
1 | Sztuka | ||
1 | Łyżeczka |
sok z cytryny
|
|
5 | Szczypt |
Sól i świeżo mielony czarny pieprz
|
|
1 | Szklanka |
Roszponka
|
|
1 | Sztuka |
Cykoria
|
|
2 | Szklanki |
Jarmuż
|
|
1 | Sztuka |
ząbek czosnku
|
|
2 | Łyżki |
płatki migdałowe
|
|
70 | Mililitrów |
Olej lniany
|
|
3 | Szczypty |
Sól i świeżo mielony czarny pieprz
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |