Śledzie, twarożek z chrzanem, roszponka i jarmużowe pesto

a763
Śledzie, twarożek z chrzanem, roszponka i jarmużowe pesto

0

0 / 0

Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez śledzi. Podajemy je w mojej rodzinie z tym, co u nas najlepsze - z olejem lnianym, z dorodnymi jabłkami i aromatycznymi węgierkami. Tę świąteczną klasykę moja Mama przyrządza według sprawdzonej receptury Babci, której coroczny, kultowy już "śledzik" to prawdziwa rodzinna tradycja. Serwujemy go zawsze na odświętnej porcelanie. Ja na świąteczny stół przygotowuję bardzo smaczne śledzie w lżejszej wersji, niż tradycyjna - z twarożkiem, chrzanem, sałatą roszponką, cykorią i jarmużowym pesto. To wspaniała propozycja, która zawiera prawie same naturalne składniki: czerwoną cebulę, sałatę roszponkę, cykorię, jarmuż, czosnek, chrzan. To lekki, ale jednocześnie pożywny posiłek, co w czasie świątecznego obżarstwa jest bardzo ważne. Taki posiłek dostarcza nam zdrowych składników odżywczych, dzięki czemu czujemy przypływ energii i dłużej nie jesteśmy głodni. Śledzie z twarożkiem z chrzanem, sałatą roszponką, cykorią i jarmużowym pesto to również łatwa do przygotowania potrawa, która zaskakuje mimo całej prostoty oryginalnością. Zawiera wszystko, co uwielbiam: zieloną sałatę roszponkę, zdrową cykorię, modny jarmuż i ulubione płatki migdałów. Śledzie z twarożkiem z chrzanem, sałatą roszponką, cykorią i jarmużowym pesto budzą we mnie ciepłe uczucia, gdyż przypominają mi o domu ukochanych Dziadków, w ogródku których pięknie rosły wszystkie cuda natury: sałaty, czerwona cebula, czosnek ... a Dziadek ponad wszystko kochał i w Wigilię jadł tylko śledzie. Popieram Zero Waste i po zakończeniu Wigilijnej kolacji, jeśli nie wszystko zostaje zjedzone, pakuję pyszne potrawy do szklanych pojemników, przykrywam je praktycznymi silikonowymi pokrywkami, wkładam do lodówki lub zamrażarki, przy następnej okazji, wyciągam z lodówki lub rozmrażam i pyszne danie zjadamy ze smakiem.

15

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

4 szt. filety śledziowe

500 mleko

200 g twarożek

3 łyżka jogurt naturalny

1 łyżka chrzan krakus

1 szt. cebula czerwona

1 łyżeczka sok z cytryny

5 szcz. sól i świeżo mielony czarny pieprz

1 szkl. roszponka

1 szt. cykoria

2 szkl. jarmuż

1 szt. ząbek czosnku

2 łyżka płatki migdałowe

70 olej lniany

3 szcz. sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie


1

Filety śledziowe opłukać i moczyć w mleku przez kilka godzin. Osuszone śledzie pokroić na kawałki (najlepiej ukośnie). Twarożek wymieszać z bardzo drobno posiekaną czerwoną cebulą, 3 łyżkami jogurtu naturalnego, 1 łyżką chrzanu Krakus i sokiem z cytryny. Doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.

2

Wszystkie składniki jarmużowego pesto (jarmuż, ząbek czosnku, płatki migdałów, olej lniany, sól i pieprz) zmiksować w blenderze. Na półmisku ułożyć pokrojone śledzie, na środek nałożyć pastę z twarożku z chrzanem. Z boku ułożyć sałatę roszponkę i cykorię. Sałatę obficie polać jarmużowym pesto. Podawać na ładnym półmisku.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły