Śledzie pomidorowe z oliwkami
MalgorzataRyszkiewicz
Doskonałe na święta!
0
0 / 0
Doskonałe na święta!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
3 porcje
Składniki
400 g śledzie
3 szt. cebule
100 g oliwki czarne
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 łyżeczka cukier
1 łyżeczka zioła prowansalskie
100 olej słonecznikowy
1 łyżka cytryna
1 łyżeczka pieprz kolorowy
Przygotowanie
1
Cebulę pokroić w talarki, a oliwki w krążki.
2
Śledzie solone wymoczyć i pokroić na mniejsze kawałki.
3
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Podsmażyć cebulę, aż się zeszkli. Dodać cukier, koncentrat pomidorowy, oliwki, sok z cytryny i zioła prowansalskie.
4
Wymieszać i dusić na małym ogniu kilka minut. Wystudzić.
5
W słoiku układać warstwami: cebulę z dodatkami i śledzie. Zalać olejem i wstawić do lodówki na 12 godzin.