Śledzie pomidorowe z oliwkami

MalgorzataRyszkiewicz
Śledzie pomidorowe z oliwkami

0

0 / 0

Doskonałe na święta!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

400 g śledzie

3 szt. cebule

100 g oliwki czarne

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

2 łyżecz. cukier

1 łyżecz. zioła prowansalskie

100 olej słonecznikowy

1 łyżka cytryna

1 łyżecz. pieprz kolorowy

Przygotowanie


1

Cebulę pokroić w talarki, a oliwki w krążki.

2

Śledzie solone wymoczyć i pokroić na mniejsze kawałki.

3

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Podsmażyć cebulę, aż się zeszkli. Dodać cukier, koncentrat pomidorowy, oliwki, sok z cytryny i zioła prowansalskie.

4

Wymieszać i dusić na małym ogniu kilka minut. Wystudzić.

5

W słoiku układać warstwami: cebulę z dodatkami i śledzie. Zalać olejem i wstawić do lodówki na 12 godzin.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

676

kcal

Białka

28

gram

Węglowodany

15

gram

Tłuszcze

54

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły