Śledzie pomidorowe z oliwkami
MalgorzataRyszkiewicz
Doskonałe na święta!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
676
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
54
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Doskonałe na święta!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
400 g śledzie
3 szt. cebule
100 g oliwki czarne
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 łyżecz. cukier
1 łyżecz. zioła prowansalskie
100 olej słonecznikowy
1 łyżka cytryna
1 łyżecz. pieprz kolorowy
Przygotowanie
Cebulę pokroić w talarki, a oliwki w krążki.
Śledzie solone wymoczyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Podsmażyć cebulę, aż się zeszkli. Dodać cukier, koncentrat pomidorowy, oliwki, sok z cytryny i zioła prowansalskie.
Wymieszać i dusić na małym ogniu kilka minut. Wystudzić.
W słoiku układać warstwami: cebulę z dodatkami i śledzie. Zalać olejem i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
676
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
54
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.