Śledzie pomidorowe z oliwkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
MalgorzataRyszkiewicz
![Śledzie pomidorowe z oliwkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973738395.jpeg&w=3840&q=75)
Doskonałe na święta!
0
0 / 0
Doskonałe na święta!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
3 porcje
Składniki
400 g śledzie
3 szt. cebule
100 g oliwki czarne
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 łyżecz. cukier
1 łyżecz. zioła prowansalskie
100 olej słonecznikowy
1 łyżka cytryna
1 łyżecz. pieprz kolorowy
Przygotowanie
1
Cebulę pokroić w talarki, a oliwki w krążki.
2
Śledzie solone wymoczyć i pokroić na mniejsze kawałki.
3
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Podsmażyć cebulę, aż się zeszkli. Dodać cukier, koncentrat pomidorowy, oliwki, sok z cytryny i zioła prowansalskie.
4
Wymieszać i dusić na małym ogniu kilka minut. Wystudzić.
5
W słoiku układać warstwami: cebulę z dodatkami i śledzie. Zalać olejem i wstawić do lodówki na 12 godzin.