Śledzie pod "pierzynką"

m7
Śledzie pod "pierzynką"

0

3.8 / 4

Smaczne śledzie w sam raz na Wigilię. Możesz zaskoczyć domowników czymś nowym i pysznym.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

3 szt. ziemniaki

2 szt. cebula

3 szt. burak

3 szt. jaja kurze całe

1 szt. majonez

1 szt. nać pietruszki

25 dek. śledź solony

25 dek. ser żółty

Przygotowanie


1

Ziemniaki i buraki ugotować w mundurkach, jajka ugotować na twardo.

2

Śledzie lekko odmoczyć i pokroić w kostkę.

3

Układać warstwami od dołu: 3 ugotowane ziemniaki starte na grubej tarce, śledzie krojone w grubą kostkę, cebula drobno pokrojona, majonez pół słoika.

4

2-3 ugotowane buraki starte na grubej tarce, majonez pół słoika, posiekana zielenina (np. Natka pietruszki), ser żółty starty na grubej tarce i na to 3 ugotowane jajka też starte, ale na drobnej tarce co da efekt "pierzynki". Kolejność można zmienić układając buraki na samej górze.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły