Śledzie pod "pierzynką"

m7
Śledzie pod "pierzynką"

1

3.8 / 4

Smaczne śledzie w sam raz na Wigilię. Możesz zaskoczyć domowników czymś nowym i pysznym.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

3 szt. ziemniaki

2 szt. cebula

3 szt. burak

3 szt. jaja kurze całe

1 szt. majonez

1 szt. nać pietruszki

25 dag. śledź solony

25 dag. ser żółty

Przygotowanie


1

Ziemniaki i buraki ugotować w mundurkach, jajka ugotować na twardo.

2

Śledzie lekko odmoczyć i pokroić w kostkę.

3

Układać warstwami od dołu: 3 ugotowane ziemniaki starte na grubej tarce, śledzie krojone w grubą kostkę, cebula drobno pokrojona, majonez pół słoika.

4

2-3 ugotowane buraki starte na grubej tarce, majonez pół słoika, posiekana zielenina (np. Natka pietruszki), ser żółty starty na grubej tarce i na to 3 ugotowane jajka też starte, ale na drobnej tarce co da efekt "pierzynki". Kolejność można zmienić układając buraki na samej górze.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

489

kcal

Białka

30

gram

Węglowodany

32

gram

Tłuszcze

25

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły