Śledzie pod "pierzynką"
m7
Smaczne śledzie w sam raz na Wigilię. Możesz zaskoczyć domowników czymś nowym i pysznym.
0
3.8 / 4
Smaczne śledzie w sam raz na Wigilię. Możesz zaskoczyć domowników czymś nowym i pysznym.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
3 szt. ziemniaki
2 szt. cebula
3 szt. burak
3 szt. jaja kurze całe
1 szt. majonez
1 szt. nać pietruszki
25 dag. śledź solony
25 dag. ser żółty
Przygotowanie
Ziemniaki i buraki ugotować w mundurkach, jajka ugotować na twardo.
Śledzie lekko odmoczyć i pokroić w kostkę.
Układać warstwami od dołu: 3 ugotowane ziemniaki starte na grubej tarce, śledzie krojone w grubą kostkę, cebula drobno pokrojona, majonez pół słoika.
2-3 ugotowane buraki starte na grubej tarce, majonez pół słoika, posiekana zielenina (np. Natka pietruszki), ser żółty starty na grubej tarce i na to 3 ugotowane jajka też starte, ale na drobnej tarce co da efekt "pierzynki". Kolejność można zmienić układając buraki na samej górze.