Śledzie pod "pierzynką"
m7
Smaczne śledzie w sam raz na Wigilię. Możesz zaskoczyć domowników czymś nowym i pysznym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
489
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.8 / 4
Smaczne śledzie w sam raz na Wigilię. Możesz zaskoczyć domowników czymś nowym i pysznym.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
3 szt. ziemniaki
2 szt. cebula
3 szt. burak
3 szt. jaja kurze całe
1 szt. majonez
1 szt. nać pietruszki
25 dag. śledź solony
25 dag. ser żółty
Przygotowanie
Ziemniaki i buraki ugotować w mundurkach, jajka ugotować na twardo.
Śledzie lekko odmoczyć i pokroić w kostkę.
Układać warstwami od dołu: 3 ugotowane ziemniaki starte na grubej tarce, śledzie krojone w grubą kostkę, cebula drobno pokrojona, majonez pół słoika.
2-3 ugotowane buraki starte na grubej tarce, majonez pół słoika, posiekana zielenina (np. Natka pietruszki), ser żółty starty na grubej tarce i na to 3 ugotowane jajka też starte, ale na drobnej tarce co da efekt "pierzynki". Kolejność można zmienić układając buraki na samej górze.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
489
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.