Śledzie pod kolorowymi pierzynkami

kinga.marciniak1
Śledzie pod kolorowymi pierzynkami

0

0 / 0

Na wigilijnym stole królują u nas ryby. Bliscy nie wyobrażają sobie Wigilii bez śledzia. Przepis nie jest pracochłonny, a wprowadzenie poniższych dodatków, sprawiło, że danie stało się bardzo atrakcyjne.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

10 szt. filety śledziowe w zalewie octowej

1 szt. cebula

1 szt. jabłko

2 łyżka majonez

2 łyżecz. żurawina do mięs i serów łowicz

2 łyżecz. ketchup kotlin łagodny

1 szczyp. kakao decomorreno

1 szczyp. sól

1 szczyp. cukier

Przygotowanie


1

Filety śledziowe kroimy w dowolny sposób. Układamy na półmisku.

2

Drobno posiekaną cebulę i starte jabłko mieszamy ze szczyptą soli, szczyptą cukru i majonezem. Masę dzielimy na dwie części.

3

Jedną część układamy na kawałkach śledzi. Na przemian dekorujemy koperkiem, pokruszonymi paluszkami oraz odrobiną kakao.

4

Drugą połowę masy dzielimy na trzy części. Pierwszą mieszamy z żurawiną, drugą z bardzo drobno posiekanym ogórkiem, trzecią z ketchupem. Układamy na kawałkach śledzi i dekorujemy według uznania.

5

Nic się nie marnuje. Resztki śledzi oraz masy majonezowej układam warstwowo w szklanym naczyniu. Powstaje bardzo atrakcyjnie wyglądająca sałatka na Boże Narodzenie lub 26.12.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2256

kcal

Białka

190

gram

Węglowodany

8

gram

Tłuszcze

156

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły