Śledzie pod kolorowymi pierzynkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kinga.marciniak1
![Śledzie pod kolorowymi pierzynkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976248198.jpeg&w=3840&q=75)
Na wigilijnym stole królują u nas ryby. Bliscy nie wyobrażają sobie Wigilii bez śledzia. Przepis nie jest pracochłonny, a wprowadzenie poniższych dodatków, sprawiło, że danie stało się bardzo atrakcyjne.
0
0 / 0
Na wigilijnym stole królują u nas ryby. Bliscy nie wyobrażają sobie Wigilii bez śledzia. Przepis nie jest pracochłonny, a wprowadzenie poniższych dodatków, sprawiło, że danie stało się bardzo atrakcyjne.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
10 szt. filety śledziowe w zalewie octowej
1 szt. cebula
1 szt. jabłko
2 łyżka majonez
2 łyżecz. żurawina do mięs i serów łowicz
2 łyżecz. ketchup kotlin łagodny
1 szczyp. kakao decomorreno
1 szczyp. sól
1 szczyp. cukier
Przygotowanie
Filety śledziowe kroimy w dowolny sposób. Układamy na półmisku.
Drobno posiekaną cebulę i starte jabłko mieszamy ze szczyptą soli, szczyptą cukru i majonezem. Masę dzielimy na dwie części.
Jedną część układamy na kawałkach śledzi. Na przemian dekorujemy koperkiem, pokruszonymi paluszkami oraz odrobiną kakao.
Drugą połowę masy dzielimy na trzy części. Pierwszą mieszamy z żurawiną, drugą z bardzo drobno posiekanym ogórkiem, trzecią z ketchupem. Układamy na kawałkach śledzi i dekorujemy według uznania.
Nic się nie marnuje. Resztki śledzi oraz masy majonezowej układam warstwowo w szklanym naczyniu. Powstaje bardzo atrakcyjnie wyglądająca sałatka na Boże Narodzenie lub 26.12.