Śledzie po balatońsku
m7
Przepis pochodzi z poradnika domowego - numer grudzień 1996r.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
267
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis pochodzi z poradnika domowego - numer grudzień 1996r.
11
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. cebula
1 szt. cytryna
1 szt. nać pietruszki
4 łyżka majonez
3 łyżka groszek konserwowy
1 łyżka kapary
10 dag. śmietana kremówka
1 szczyp. cukier
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
10 szt. filety śledziowe matjas
Przygotowanie
śledzie płuczemy (zbyt słone krótko wymoczyć), osączamy na papierowym ręczniku, zwijamy w roladki i układamy na półmisku. śmietanę ubijamy, mieszamy z majonezem, groszkiem, posiekaną cebulą i kaparami, doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.
Obkładamy śledzie sosem i posypujemy posiekaną natką. Podajemy z pieczywem lub z ziemniakami z wody.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
267
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.