Śledzie po balatońsku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Śledzie po balatońsku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973023441.jpeg&w=3840&q=75)
Przepis pochodzi z poradnika domowego - numer grudzień 1996r.
0
0 / 0
Przepis pochodzi z poradnika domowego - numer grudzień 1996r.
11
Składniki
15 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. cebula
1 szt. cytryna
1 szt. nać pietruszki
4 łyżka majonez
3 łyżka groszek konserwowy
1 łyżka kapary
10 dag. śmietana kremówka
1 szczyp. cukier
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
10 szt. filety śledziowe matjas
Przygotowanie
1
śledzie płuczemy (zbyt słone krótko wymoczyć), osączamy na papierowym ręczniku, zwijamy w roladki i układamy na półmisku. śmietanę ubijamy, mieszamy z majonezem, groszkiem, posiekaną cebulą i kaparami, doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.
2
Obkładamy śledzie sosem i posypujemy posiekaną natką. Podajemy z pieczywem lub z ziemniakami z wody.