Example thumb
2

Składniki

1 Kilogram
Płaty śledziowe
1 Szklanka
olej rzepakowy uniwersalny
3.5 Szklanki
woda
4 Sztuki
cebula
5 Sztuk
ogórek kiszony
5 Sztuk
jajko
5 Sztuk
ziele angielskie
3 Sztuki
liść laurowy
5 Sztuk
pieprz ziarnisty
5 Łyżek
mąka
10 Łyżek
ocet
6 Łyżek
cukier
5 Łyżek
keczup
5 Łyżek
koncentrat pomidorowy
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ogórki i cebulę wsypać do miseczki, zalać szklanką dobrego oleju, zamieszać i odstawić.
  2. Wymoczone płaty pokroić na 2-3 części, zanurzać w cieście i smażyć na gorącej patelni.
  3. W salaterce układać na zmianę: śledzie, ogórki i cebulę, ponownie śledzie, ogórki i cebulę, oraz pozostałe śledzie. Na koniec wszytko zalać gorącą zalewą, sporządzoną z 3,5 szklanki wody: 10 łyżek octu, 6 łyżek cukru, 5 łyżek keczupu pikantnego, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz.
  4. Odstawić do wystygnięcia. Włożyć na noc do lodówki.
  5. Śledzie są pyszne, kruchutkie, a sos jest wręcz idealny. Doskonała potrawa na zakąskę, również na kolację, a także na przyjęcie oraz święta.

Opis

W tym roku , po raz pierwszy wypróbowałam ten przepis. Okazał się strzałem w dziesiątkę!

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!