Śledzie opiekane w sosie
m7
W tym roku , po raz pierwszy wypróbowałam ten przepis. Okazał się strzałem w dziesiątkę!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
297
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
W tym roku , po raz pierwszy wypróbowałam ten przepis. Okazał się strzałem w dziesiątkę!
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 kg płaty śledziowe
1 szkl. olej rzepakowy uniwersalny
3.50 szkl. woda
4 szt. cebula
5 szt. ogórki kiszone krakus
5 szt. jajko
5 szt. ziele angielskie
3 szt. liść laurowy
5 szt. pieprz ziarnisty
5 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
10 łyżka ocet
6 łyżka cukier
5 łyżka keczup
5 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
Przygotowanie
Ogórki i cebulę wsypać do miseczki, zalać szklanką dobrego oleju, zamieszać i odstawić.
Wymoczone płaty pokroić na 2-3 części, zanurzać w cieście i smażyć na gorącej patelni.
W salaterce układać na zmianę: śledzie, ogórki i cebulę, ponownie śledzie, ogórki i cebulę, oraz pozostałe śledzie. Na koniec wszytko zalać gorącą zalewą, sporządzoną z 3,5 szklanki wody: 10 łyżek octu, 6 łyżek cukru, 5 łyżek keczupu pikantnego, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz.
Odstawić do wystygnięcia. Włożyć na noc do lodówki.
Śledzie są pyszne, kruchutkie, a sos jest wręcz idealny. Doskonała potrawa na zakąskę, również na kolację, a także na przyjęcie oraz święta.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
297
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.