Śledzie opiekane w sosie

m7
Śledzie opiekane w sosie

2

0 / 0

W tym roku , po raz pierwszy wypróbowałam ten przepis. Okazał się strzałem w dziesiątkę!

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 kg płaty śledziowe

1 szkl. olej rzepakowy uniwersalny

3.50 szkl. woda

4 szt. cebula

5 szt. ogórki kiszone krakus

5 szt. jajko

5 szt. ziele angielskie

3 szt. liść laurowy

5 szt. pieprz ziarnisty

5 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

10 łyżka ocet

6 łyżka cukier

5 łyżka keczup

5 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

Przygotowanie


1

Ogórki i cebulę wsypać do miseczki, zalać szklanką dobrego oleju, zamieszać i odstawić.

2

Wymoczone płaty pokroić na 2-3 części, zanurzać w cieście i smażyć na gorącej patelni.

3

W salaterce układać na zmianę: śledzie, ogórki i cebulę, ponownie śledzie, ogórki i cebulę, oraz pozostałe śledzie. Na koniec wszytko zalać gorącą zalewą, sporządzoną z 3,5 szklanki wody: 10 łyżek octu, 6 łyżek cukru, 5 łyżek keczupu pikantnego, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz.

4

Odstawić do wystygnięcia. Włożyć na noc do lodówki.

5

Śledzie są pyszne, kruchutkie, a sos jest wręcz idealny. Doskonała potrawa na zakąskę, również na kolację, a także na przyjęcie oraz święta.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły