Śledzie na słodko z morelami i śliwkami

BarbaraSzponarowicz
Śledzie na słodko z morelami i śliwkami

0

0 / 0

Ja śledziki te na ogół robię ze dwa dni wcześniej bo nie lubię zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę, ale powiem Wam w sekrecie, że im dłużej śledziki się ,,przegryzają”, łączą smakowo, tym są pyszniejsze! Moja przyjaciółka stwierdziła wręcz, że te ,,moje śledziki” są najlepsze po Świętach. Jak tak postoją tydzień w jej lodówce to potem są obłędnie pyszne… Osobiście nie mogę tego potwierdzić, bo w moim domu te śledziki tak długo nie stoją, wprost znikają z talerzy! Mam nadzieję, że moje śledziki będą Wam smakowały

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 kg śledź matias

1 pusz. koncentrat pomidorowy łowicz

20 dek. morele suszone

20 dek. śliwki suszone

4 szt. cebulka

2 łyżka miód gryczany

0.50 szkl. ocet winny

Przygotowanie


1

Najpierw należy przygotować śledzie. Moczymy je w mleku przez ok. 2 godziny, po tym czasie powinny już stracić ten mocno słonawy posmak. Potem wyjmujemy z mleka i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy śledziki na kawałki – ja kroje po około 2 cm długości.

2

Obraną cebule kroimy w piórka i wkładamy do garnka, po czym na mocnym ogniu i pod przykryciem dusimy ją przez 5 minut. Następnie dodajemy 2 łyżki miodu do cebulki. Mieszamy dokładnie i koniecznie zmniejszamy ogień. Po ok. 3 minutkach cebula karmelizuje się z miodem. To jest odpowiedni moment, by dodać pół szklanki octu winnego jabłkowego.

3

Na końcu wrzucamy pokrojone suszone śliwki i morele – ja kroję na pół bo lubię większe kawałki. Dusimy pod przykryciem aż ocet odparuje – zajmuje to około 5 minut. Dodajemy koncentrat Łowicza i chwilkę podgrzewamy mieszając. Zdejmujemy garnuszek z ognia. Czekamy aż tak przygotowana marynata będzie lekko ciepła.

4

Ostatni etap nazywam łączeniem smaków, czyli przekładamy pokrojone śledziki marynatą, zakrywamy dokładnie i odstawiamy na kilka godzin. Moim najlepszym i sprawdzonym sposobem jest łączenie smaków w zwyczajnym większym słoiku (takim jak do ogórków), tj. wkładam do słoika naprzemiennie warstwę śledzika i warstwę marynaty, po czym zamykam słoiczek i wstawiam do lodówki. Gotowe!

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły