Śledź z suszonymi pomidorami

Łowicz
Śledź z suszonymi pomidorami

0

0 / 0

Śledź z suszonymi pomidorami to doskonała kombinacja aromatu i smaku, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom wyrazistych przekąsek. Połączenie śledzia z suszonymi pomidorami, cebulą, musztardą francuską, papryczką chili, cytryną, oregano i natką pietruszki idealnie sprawdzi się na Święta Bożego Narodzenia, przyjęcia rodzinne, imprezy lub wiele innych okazji. Życzymy smacznego!

10

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g płaty śledziowe w oleju

300 g suszone pomidory w oleju

1 szt. cebula biała

4 łyżka musztarda francuska

1 szt. papryczka chili

0.25 szt. cytryna

0.50 łyżecz. suszone oregano

1 pęcz. natka pietruszki

1 szczyp. pieprz i sól

1 łyżecz. koncentrat pomidorowy łowicz

Przygotowanie


1

Śledzie odsączyć z oleju i pokroić na mniejsze kawałki.

2

Cebulę pokroić w pióra i dodać do śledzia.

3

Całość skropić sokiem z cytryny i dodać pokrojone w paski pomidory suszone.

4

Wymieszać z musztardą francuską, posiekaną papryczką chili, koncentratem pomidorowym i oregano. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i opcjonalnie odrobiną soli.

5

Śledzie przełożyć do słoika lub pudełka z pokrywką i odstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Podawać z natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

435

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

15

gram

Tłuszcze

39

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły