Śledź z cebulką w sosie ketchupowym

kontakt_2
Śledź z cebulką w sosie ketchupowym

0

3.9 / 7

Wypróbuj smakowitą i oryginalną wariację na temat tradycyjnego śledzia w cebuli! Ta potrawa może posmakować nawet tym, którzy nie przepadają za śledziami – dzięki rekomendowanemu w przepisie sposobowi przygotowania ryby, możesz uzyskać delikatny smak potrawy i usunąć rybi zapach.

7

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

500 g płaty śledziowe

2 szt. cebula

2 łyżka cukier

3 łyżka ocet

2 szt. liście laurowe

1 łyżka olej słonecznikowy

8 łyżka ketchup kotlin łagodny

Przygotowanie


1

Śledzie namocz w wodzie lub mleku i zostaw na kilka godzin. Moczenie w mleku pozwoli pozbyć się rybnego zapachu i dużej ilości soli, śledzie będą bardziej delikatne. Jeśli jednak lubisz ich słonawy smak, zamocz je na 2 godziny w wodzie.

2

Cebulę pokrój w piórka i smaż na oleju, aż się zarumieni. Dodaj cukier, ocet i liście laurowe. Dokładnie wymieszaj i dolej ketchupu. Zalewę duś około 5 minut pod przykryciem.

3

Śledzie osusz układając na ręczniku papierowym i pokrój na średnie kawałki. Włóż do miski i zalej wystudzonym sosem. Delikatnie wymieszaj i wyłóż na półmisek. Potrawa gotowa!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

154

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

7

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły