Śledź solony
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Śledź solony](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1712830296198.jpeg&w=3840&q=75)
Śledź solony z czerwoną cebulą, kolendrą, gorczycą, jagodami jałowca, zielem angielskim i olejem z pestek winogron to idealna propozycja na aromatyczną przekąskę lub świąteczny stół. Świetnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiącej kromki chleba.
0
4.8 / 4
Śledź solony z czerwoną cebulą, kolendrą, gorczycą, jagodami jałowca, zielem angielskim i olejem z pestek winogron to idealna propozycja na aromatyczną przekąskę lub świąteczny stół. Świetnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiącej kromki chleba.
7
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szt. śledź solony
1 szt. cebula
5 szt. kolendra
5 szt. gorczyca
3 szt. jagody jałowca
2 szt. ziele angielskie
3 łyżka olej z pestek winogron
Przygotowanie
Całego solonego śledzia moczyć 24h w wodzie. Następnie osuszyć i pokroić na 3-4 części.
Kolendrę, gorczycę, jałowiec oraz ziele angielskie utrzeć w moździerzu i zalać olejem.
Cebulę pokroić w piórka.
Ułożyć śledzie w miseczce, zalać je olejem wymieszanym z przyprawami (powinna być tyle oleju, aby przykryła śledzie) i posypać cebulą.
Następnie odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Po tym czasie miseczkę wstawić do nagrzanego pieca (może być piekarnik) i trzymać ok. 10 minut (śledzie powinny być co najwyżej letnie). Wyjąć i śledzie są gotowe do spożycia.