Śledź solony

m7
Śledź solony

0

4.8 / 4

Śledź solony z czerwoną cebulą, kolendrą, gorczycą, jagodami jałowca, zielem angielskim i olejem z pestek winogron to idealna propozycja na aromatyczną przekąskę lub świąteczny stół. Świetnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiącej kromki chleba.

7

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szt. śledź solony

1 szt. cebula

5 szt. kolendra

5 szt. gorczyca

3 szt. jagody jałowca

2 szt. ziele angielskie

3 łyżka olej z pestek winogron

Przygotowanie


1

Całego solonego śledzia moczyć 24h w wodzie. Następnie osuszyć i pokroić na 3-4 części.

2

Kolendrę, gorczycę, jałowiec oraz ziele angielskie utrzeć w moździerzu i zalać olejem.

3

Cebulę pokroić w piórka.

4

Ułożyć śledzie w miseczce, zalać je olejem wymieszanym z przyprawami (powinna być tyle oleju, aby przykryła śledzie) i posypać cebulą.

5

Następnie odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Po tym czasie miseczkę wstawić do nagrzanego pieca (może być piekarnik) i trzymać ok. 10 minut (śledzie powinny być co najwyżej letnie). Wyjąć i śledzie są gotowe do spożycia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły