Śledź solony
m7
Śledź solony z czerwoną cebulą, kolendrą, gorczycą, jagodami jałowca, zielem angielskim i olejem z pestek winogron to idealna propozycja na aromatyczną przekąskę lub świąteczny stół. Świetnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiącej kromki chleba.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
309
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
3
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.8 / 4
Śledź solony z czerwoną cebulą, kolendrą, gorczycą, jagodami jałowca, zielem angielskim i olejem z pestek winogron to idealna propozycja na aromatyczną przekąskę lub świąteczny stół. Świetnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiącej kromki chleba.
7
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szt. śledź solony
1 szt. cebula
5 szt. kolendra
5 szt. gorczyca
3 szt. jagody jałowca
2 szt. ziele angielskie
3 łyżka olej z pestek winogron
Przygotowanie
Całego solonego śledzia moczyć 24h w wodzie. Następnie osuszyć i pokroić na 3-4 części.
Kolendrę, gorczycę, jałowiec oraz ziele angielskie utrzeć w moździerzu i zalać olejem.
Cebulę pokroić w piórka.
Ułożyć śledzie w miseczce, zalać je olejem wymieszanym z przyprawami (powinna być tyle oleju, aby przykryła śledzie) i posypać cebulą.
Następnie odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Po tym czasie miseczkę wstawić do nagrzanego pieca (może być piekarnik) i trzymać ok. 10 minut (śledzie powinny być co najwyżej letnie). Wyjąć i śledzie są gotowe do spożycia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
309
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
3
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.