Śledź smażony w cieście
Lubella
Śledź smażony w cieście to prosty, a zarazem efektowny sposób na urozmaicenie rybnego menu. Delikatne filety śledziowe obtoczone w cieście naleśnikowym po smażeniu są chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku. To idealny wybór na danie główne – wystarczy podać je z ziemniakami, frytkami lub sałatką. Równie dobrze smakują w towarzystwie sosu tatarskiego. Smażone śledzie w panierce świetnie sprawdzą się na także wigilijnym stole. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Śledź smażony w cieście to prosty, a zarazem efektowny sposób na urozmaicenie rybnego menu. Delikatne filety śledziowe obtoczone w cieście naleśnikowym po smażeniu są chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku. To idealny wybór na danie główne – wystarczy podać je z ziemniakami, frytkami lub sałatką. Równie dobrze smakują w towarzystwie sosu tatarskiego. Smażone śledzie w panierce świetnie sprawdzą się na także wigilijnym stole. Życzymy smacznego!
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szkl. mąka poznańska lubella
4 szt. filety śledziowe
1 szt. jajko
200 ml mleko
2 łyżka sok z cytryny
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. sól
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
Filety ze śledzia płuczemy pod zimną wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem czarnym. Odstawiamy na 15 minut.
W misce mieszamy mąkę, jajko i sól. Stopniowo dodajemy zimne mleko, cały czas mieszając, aż uzyskamy gęste ciasto naleśnikowe.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Filet ze śledzia zanurzamy w cieście naleśnikowym, a następnie smażymy go z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Smażone śledzie podajemy z sosem tatarskim i plasterkami cytryny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.