Śledź smażony w cieście

Lubella
Śledź smażony w cieście

0

0 / 0

Śledź smażony w cieście to prosty, a zarazem efektowny sposób na urozmaicenie rybnego menu. Delikatne filety śledziowe obtoczone w cieście naleśnikowym po smażeniu są chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku. To idealny wybór na danie główne – wystarczy podać je z ziemniakami, frytkami lub sałatką. Równie dobrze smakują w towarzystwie sosu tatarskiego. Smażone śledzie w panierce świetnie sprawdzą się na także wigilijnym stole. Życzymy smacznego!

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szkl. mąka poznańska lubella

4 szt. filety śledziowe

1 szt. jajko

200 ml mleko

2 łyżka sok z cytryny

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. sól

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


1

Filety ze śledzia płuczemy pod zimną wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.

2

Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem czarnym. Odstawiamy na 15 minut.

3

W misce mieszamy mąkę, jajko i sól. Stopniowo dodajemy zimne mleko, cały czas mieszając, aż uzyskamy gęste ciasto naleśnikowe.

4

Na patelni rozgrzewamy olej.

5

Filet ze śledzia zanurzamy w cieście naleśnikowym, a następnie smażymy go z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

6

Smażone śledzie podajemy z sosem tatarskim i plasterkami cytryny.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły