Śledź po prezydencku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Śledź po prezydencku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974926319.jpeg&w=3840&q=75)
Śledzie te przygotowuję zawsze na Wigilię ale nie tylko.Są ulubioną przekąska mojego męża, który uwielbia śledzie pod każdą postacią.
1
0 / 0
Śledzie te przygotowuję zawsze na Wigilię ale nie tylko.Są ulubioną przekąska mojego męża, który uwielbia śledzie pod każdą postacią.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 łyżecz. przyprawa typu vegeta
1 łyżecz. cukier
1 szkl. olej rzepakowy uniwersalny
5 szt. cebula
3 szt. liść laurowy
1 szt. ziele angielskie
6 łyżka keczup
50 dag. płaty śledziowe
10 dag. rodzynki
Przygotowanie
Płaty śledziowe moczyć w zimnej wodzie przez godzinę, następnie odsączyć i pokroić w 2 centymetrowe paseczki. Namoczyć rodzynki w cieplej wodzie. Na rozgrzany olej wrzucić drobno pokrojoną cebulę, dodać przyprawy
. Dusić do miękkości cebuli. Następnie dodać ketchup i odsączone rodzynki.
Zalewę wymieszać, jeszcze chwile podgrzewać. Gdy zalewa wystygnie, można dodać pokrojone śledzie. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Polecam wszystkim. Pychota