Skrzydełka z kurczaka w sosie teriyaki

EkspertOdKuchni

Skrzydełka z kurczaka w sosie teriyaki to wyjątkowo smaczne danie, które zachwyci każdego miłośnika kuchni azjatyckiej i słodko-pikantnych smaków. To świetny wybór jako przekąska na imprezę, przyjęcia lub grillowanie. Marynowane skrzydełka doskonale sprawdzą się również na obiad lub kolację w towarzystwie ryżu, ulubionej sałatki, a także świeżych lub pieczonych warzyw. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1970
kcal
Białka
98
gram
Węglowodany
79
gram
Tłuszcze
140
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Skrzydełka z kurczaka w sosie teriyaki to wyjątkowo smaczne danie, które zachwyci każdego miłośnika kuchni azjatyckiej i słodko-pikantnych smaków. To świetny wybór jako przekąska na imprezę, przyjęcia lub grillowanie. Marynowane skrzydełka doskonale sprawdzą się również na obiad lub kolację w towarzystwie ryżu, ulubionej sałatki, a także świeżych lub pieczonych warzyw. Smacznego!
6
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
500 g skrzydełka z kurczaka
150 sos teriyaki
20 miód
1 szt. papryka peperoni
3 łyżecz. cukier
80 oliwa z oliwek
Przygotowanie
Skrzydełka z kurczaka marynujemy w sosie teriyaki, miodzie, czosnku, papryce peperoni, cukrze i oliwie z oliwek i odkładamy do lodówki na minimum 40 minut.
Piekarnik rozgrzewamy na 220°C i pieczemy zamarynowane skrzydełka około 20 minut.
Po upieczeniu skrzydełek posypujemy sezamem i szczypiorkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1970
kcal
Białka
98
gram
Węglowodany
79
gram
Tłuszcze
140
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.