Inspiracja Adobe Stock
2

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz biały
9 Sztuk
skrzydło kurczaka
0.5 Sztuki
cytryna
3 Łyżki
papryka czerwona słodka
3 Łyżki
olej słonecznikowy
3 Łyżki
miód pszczeli
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Skrzydełka oczyszczamy z pozostałości piór.
  2. Dokładnie płuczemy w zimnej wodzie.
  3. Osuszamy papierowymi ręcznikami, odcinamy końcówki.
  4. Dokładnie posypujemy papryką.
  5. Odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce.
  6. Skrzydełka układamy w brytfannie, skrapiamy olejem, przykrywamy folią aluminiową.
  7. Pieczemy ok. 30 minut w 180°C.
  8. Miód podgrzewamy w rondelku, dodajemy sok z cytryny, ucieramy.
  9. Przyprawiamy pieprzem i solą, polewamy mięso sosem.
  10. Pieczemy wszystko jeszcze 10 minut.

Opis

Sięgnij po tę potrawę, jeśli planujesz uroczysty obiad lub kolację dla swoich znajomych. Z pewnością zaskoczysz nim swoich gości.

Podobne przepisy

Pieczone skrzydełka faszerowane

Przepis
Średni Do 3 godz
Pieczone skrzydełka faszerowane

Karp wigilijny

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Karp wigilijny

Skrzydełka w miodzie na ostro

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Skrzydełka w miodzie na ostro

Łososiowe tagliatelle z cukinią

Przepis
Łatwy Do 15 min
Łososiowe tagliatelle z cukinią

Zapiekanka z kurczakiem i fasolką

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Zapiekanka z kurczakiem i fasolką

Lasagne z mięsem z kurczaka i szpinakiem

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Lasagne z mięsem z kurczaka i szpinakiem

Kluski śląskie z sosem mięsnym

Przepis
Średni Do 1 godz
Kluski śląskie z sosem mięsnym

Kurczak z pieczarkami w śmietanie

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kurczak z pieczarkami w śmietanie

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!