Skrzydełka w sosie miodowym
m7
Sięgnij po tę potrawę, jeśli planujesz uroczysty obiad lub kolację dla swoich znajomych. Z pewnością zaskoczysz nim swoich gości.
2
3.9 / 8
Sięgnij po tę potrawę, jeśli planujesz uroczysty obiad lub kolację dla swoich znajomych. Z pewnością zaskoczysz nim swoich gości.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz biały
9 szt. skrzydło kurczaka
0.50 szt. cytryna
3 łyżka papryka czerwona słodka
3 łyżka olej słonecznikowy
3 łyżka miód pszczeli
Przygotowanie
Skrzydełka oczyszczamy z pozostałości piór.
Dokładnie płuczemy w zimnej wodzie.
Osuszamy papierowymi ręcznikami, odcinamy końcówki.
Dokładnie posypujemy papryką.
Odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce.
Skrzydełka układamy w brytfannie, skrapiamy olejem, przykrywamy folią aluminiową.
Pieczemy ok. 30 minut w 180°C.
Miód podgrzewamy w rondelku, dodajemy sok z cytryny, ucieramy.
Przyprawiamy pieprzem i solą, polewamy mięso sosem.
Pieczemy wszystko jeszcze 10 minut.