Skrzydełka w sosie miodowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Skrzydełka w sosie miodowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974513337.jpeg&w=3840&q=75)
Sięgnij po tę potrawę, jeśli planujesz uroczysty obiad lub kolację dla swoich znajomych. Z pewnością zaskoczysz nim swoich gości.
2
3.9 / 8
Sięgnij po tę potrawę, jeśli planujesz uroczysty obiad lub kolację dla swoich znajomych. Z pewnością zaskoczysz nim swoich gości.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz biały
9 szt. skrzydło kurczaka
0.50 szt. cytryna
3 łyżka papryka czerwona słodka
3 łyżka olej słonecznikowy
3 łyżka miód pszczeli
Przygotowanie
Skrzydełka oczyszczamy z pozostałości piór.
Dokładnie płuczemy w zimnej wodzie.
Osuszamy papierowymi ręcznikami, odcinamy końcówki.
Dokładnie posypujemy papryką.
Odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce.
Skrzydełka układamy w brytfannie, skrapiamy olejem, przykrywamy folią aluminiową.
Pieczemy ok. 30 minut w 180°C.
Miód podgrzewamy w rondelku, dodajemy sok z cytryny, ucieramy.
Przyprawiamy pieprzem i solą, polewamy mięso sosem.
Pieczemy wszystko jeszcze 10 minut.