0

Składniki

1 Szczypta
sól biała
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
tymianek
100 Gramów
masło śmietankowe
100 Gramów
Orzechy włoskie łuskane
18 Sztuk
Skrzydełka z kurcząt
3 Sztuki
ząbek czosnku
5 Łyżek
Miód gryczany
4 Łyżki
olej słonecznikowy
1 Łyżka
Przyprawa korzenna do grzanego wina
5 Łyżek
Pikantny ketchup
2 Łyżki
Sok cytrynowy
3 Łyżki
sos sojowy
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Skrzydełka umyć, oczyścić, osuszyć, ułożyć w płaskim naczyniu. Przygotować marynatę. W małym rondelku stopić masło. Dodać miód, olej, przyprawę korzenną, ketchup, sok cytrynowy, sos sojowy, szczyptę soli i pieprzu oraz przeciśnięty przes praskę czosnek. Marynatę podgrzać na małym ogniu przez 1-2- minuty, cały czas mieszając, aby składniki się dobrze połączyły. Skrzydełka polać ciepłą marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. W czasie marynowania skrzydełka kilkakrotnie obrócić, aby się równomiernie zamarynowały. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć skrzydełka i skropić marynatą.
  2. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopin. Piec na rumiano przez ok 40-50 minut. W trakcie pieczenia skrzydełka często skrapiać najpier marynatą, a potem sosem z pieczenia. W połowie pieczenia skrzydełka obrócić, by zrumieniły się z obu stron.
  3. na 5 minut przed końcem pieczenia posypać posiekanymi orzechami włoskimi i tymiankiem.

Opis

Dla smakoszy mięsa na słodko. Pyszne ale inne skrzydełka.

Podobne przepisy

Makaron z mięsem

Przepis
Średni Do 1 godz
Makaron z mięsem

Zapiekanka makaronowa z makaronem świdry

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Zapiekanka makaronowa z makaronem świdry

Azjatyckie pappardelle z wołowiną

Przepis
Łatwy Do 40 min
Azjatyckie pappardelle z wołowiną

Makaron z fasolką szparagową i pomidorami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Makaron z fasolką szparagową i pomidorami

Wołowina po tajsku z warzywami, kurkumą i imbirem

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Wołowina po tajsku z warzywami, kurkumą i imbirem

Marynowane roladki schabowe z fetą

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Marynowane roladki schabowe z fetą

Biała ryba z rzymskiego garnka

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Biała ryba z rzymskiego garnka

Chrupiąca golonka z warzywnego bulioniu w ketchupowej maryna...

Przepis
Średni Do 2 godz
Chrupiąca golonka z warzywnego bulioniu w ketchupowej marynacie

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem
Artykuł

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!