Skrzydełka pieczone w miodzie z orzechami

m7
Skrzydełka pieczone w miodzie z orzechami

0

0 / 0

Dla smakoszy mięsa na słodko. Pyszne ale inne skrzydełka.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szcz. sól biała

1 szcz. pieprz

1 szcz. tymianek

100 g masło śmietankowe

100 g orzechy włoskie łuskane

18 szt. skrzydełka z kurcząt

3 szt. ząbek czosnku

5 łyżka miód gryczany

4 łyżka olej słonecznikowy

1 łyżka przyprawa korzenna do grzanego wina

5 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot

2 łyżka sok cytrynowy

3 łyżka sos sojowy

Przygotowanie


1

Skrzydełka umyć, oczyścić, osuszyć, ułożyć w płaskim naczyniu. Przygotować marynatę. W małym rondelku stopić masło. Dodać miód, olej, przyprawę korzenną, ketchup, sok cytrynowy, sos sojowy, szczyptę soli i pieprzu oraz przeciśnięty przes praskę czosnek. Marynatę podgrzać na małym ogniu przez 1-2- minuty, cały czas mieszając, aby składniki się dobrze połączyły. Skrzydełka polać ciepłą marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. W czasie marynowania skrzydełka kilkakrotnie obrócić, aby się równomiernie zamarynowały. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć skrzydełka i skropić marynatą.

2

wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopin. Piec na rumiano przez ok 40-50 minut. W trakcie pieczenia skrzydełka często skrapiać najpier marynatą, a potem sosem z pieczenia. W połowie pieczenia skrzydełka obrócić, by zrumieniły się z obu stron.

3

na 5 minut przed końcem pieczenia posypać posiekanymi orzechami włoskimi i tymiankiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły