Skrzydełka pieczone w miodzie z orzechami
m7
Dla smakoszy mięsa na słodko. Pyszne ale inne skrzydełka.
0
0 / 0
Dla smakoszy mięsa na słodko. Pyszne ale inne skrzydełka.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szcz. sól biała
1 szcz. pieprz
1 szcz. tymianek
100 g masło śmietankowe
100 g orzechy włoskie łuskane
18 szt. skrzydełka z kurcząt
3 szt. ząbek czosnku
5 łyżka miód gryczany
4 łyżka olej słonecznikowy
1 łyżka przyprawa korzenna do grzanego wina
5 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot
2 łyżka sok cytrynowy
3 łyżka sos sojowy
Przygotowanie
Skrzydełka umyć, oczyścić, osuszyć, ułożyć w płaskim naczyniu. Przygotować marynatę. W małym rondelku stopić masło. Dodać miód, olej, przyprawę korzenną, ketchup, sok cytrynowy, sos sojowy, szczyptę soli i pieprzu oraz przeciśnięty przes praskę czosnek. Marynatę podgrzać na małym ogniu przez 1-2- minuty, cały czas mieszając, aby składniki się dobrze połączyły. Skrzydełka polać ciepłą marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. W czasie marynowania skrzydełka kilkakrotnie obrócić, aby się równomiernie zamarynowały. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć skrzydełka i skropić marynatą.
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopin. Piec na rumiano przez ok 40-50 minut. W trakcie pieczenia skrzydełka często skrapiać najpier marynatą, a potem sosem z pieczenia. W połowie pieczenia skrzydełka obrócić, by zrumieniły się z obu stron.
na 5 minut przed końcem pieczenia posypać posiekanymi orzechami włoskimi i tymiankiem.