Siemieniotka wigilijna – zupa siemienia konopnego
Lubella
Siemieniotka wigilijna to tradycyjna zupa z siemienia konopnego, która w wielu domach pojawia się na świątecznym stole. Jej wyjątkowy, lekko orzechowy smak i kremowa konsystencja sprawiają, że przypadnie do gustu zarówno miłośnikom tradycji, jak i tym, którzy lubią odkrywać zapomniane smaki. To prosta, ale niezwykle wartościowa potrawa, bogata w białko i zdrowe tłuszcze. Siemieniotka najlepiej smakuje podana na ciepło z kawałkiem świeżego chleba lub chrupiącymi grzankami. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Siemieniotka wigilijna to tradycyjna zupa z siemienia konopnego, która w wielu domach pojawia się na świątecznym stole. Jej wyjątkowy, lekko orzechowy smak i kremowa konsystencja sprawiają, że przypadnie do gustu zarówno miłośnikom tradycji, jak i tym, którzy lubią odkrywać zapomniane smaki. To prosta, ale niezwykle wartościowa potrawa, bogata w białko i zdrowe tłuszcze. Siemieniotka najlepiej smakuje podana na ciepło z kawałkiem świeżego chleba lub chrupiącymi grzankami. Smacznego!
6
Składniki
150 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szkl. siemię konopne
250 ml mleko
2 łyżka mąka pszenna lubella
100 g masło
1 łyżecz. cukier
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Siemię lniane dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 godziny, aż nasiona zmiękną i łupiny popękają.
Ugotowane siemię przecedzamy przez sito, wyciskając jak najwięcej płynu.
Dodajemy mleko i mieszamy.
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, tworząc zasmażkę, którą dodajemy do zupy w celu zagęszczenia jej.
Na koniec doprawiamy zupę solą i cukrem.
Siemieniotkę podajemy z chlebem lub grzankami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.