Siemieniotka wigilijna – zupa siemienia konopnego

Lubella
Siemieniotka wigilijna – zupa siemienia konopnego

0

0 / 0

Siemieniotka wigilijna to tradycyjna zupa z siemienia konopnego, która w wielu domach pojawia się na świątecznym stole. Jej wyjątkowy, lekko orzechowy smak i kremowa konsystencja sprawiają, że przypadnie do gustu zarówno miłośnikom tradycji, jak i tym, którzy lubią odkrywać zapomniane smaki. To prosta, ale niezwykle wartościowa potrawa, bogata w białko i zdrowe tłuszcze. Siemieniotka najlepiej smakuje podana na ciepło z kawałkiem świeżego chleba lub chrupiącymi grzankami. Smacznego!

6

Składniki

150 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szkl. siemię konopne

250 ml mleko

2 łyżka mąka pszenna lubella

100 g masło

1 łyżecz. cukier

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Siemię lniane dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 godziny, aż nasiona zmiękną i łupiny popękają.

2

Ugotowane siemię przecedzamy przez sito, wyciskając jak najwięcej płynu.

3

Dodajemy mleko i mieszamy.

4

Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, tworząc zasmażkę, którą dodajemy do zupy w celu zagęszczenia jej.

5

Na koniec doprawiamy zupę solą i cukrem.

6

Siemieniotkę podajemy z chlebem lub grzankami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły