Siekane gołąbki pod pomidorową pierzynką

iwona.bakalarska
Siekane gołąbki pod pomidorową pierzynką

0

0 / 0

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg mięso mielone

1 kg kapusta biała

2 szt. jaja kurze całe

0.50 szkl. mąka ziemniaczana

0.50 szkl. jogurt grecki

500 g makaron lubella świdry

190 g przecier pomidorowy kotlin

200 g bułka tarta

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Kapustę poszatkować , posolić i odstawić aż puści soki (około godziny).

2

Mięso mielone doprawić solą i pieprzem. Dodać surowe jajka i wyrobić mięso. Z kapusty wycisnąć sok i dodać ją do mięsa. Dodać mąkę ziemniaczaną i połączyć wszystkie składniki w jednolitą masę.

3

Tak przygotowane mięso formować w małe kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

4

Usmażone kotleciki przełożyć do większego garnka . Dodać jogurt grecki i przecier pomidorowy Kotlin. Gotować na małym ogniu aż składniki się połączą.

5

Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.

6

Gotowe pulpeciki i makaron wykładamy na talerz.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

595

kcal

Białka

37

gram

Węglowodany

68

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły