Siekane gołąbki pod pomidorową pierzynką
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
iwona.bakalarska
![Siekane gołąbki pod pomidorową pierzynką](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976073659.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg mięso mielone
1 kg kapusta biała
2 szt. jaja kurze całe
0.50 szkl. mąka ziemniaczana
0.50 szkl. jogurt grecki
500 g makaron lubella świdry
190 g przecier pomidorowy kotlin
200 g bułka tarta
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Kapustę poszatkować , posolić i odstawić aż puści soki (około godziny).
Mięso mielone doprawić solą i pieprzem. Dodać surowe jajka i wyrobić mięso. Z kapusty wycisnąć sok i dodać ją do mięsa. Dodać mąkę ziemniaczaną i połączyć wszystkie składniki w jednolitą masę.
Tak przygotowane mięso formować w małe kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Usmażone kotleciki przełożyć do większego garnka . Dodać jogurt grecki i przecier pomidorowy Kotlin. Gotować na małym ogniu aż składniki się połączą.
Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Gotowe pulpeciki i makaron wykładamy na talerz.