Shrimp tapas z kakao
decomorreno
Połączenie śródziemnomorskiego rarytasu z wyrafinowanym smakiem kakao. Przedstawiamy wyjątkowy przepis na shrimp tapas! Pikantności potrawie dodaje starta papryczka chilli wraz z utartym korzeniem imbiru.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
360
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Połączenie śródziemnomorskiego rarytasu z wyrafinowanym smakiem kakao. Przedstawiamy wyjątkowy przepis na shrimp tapas! Pikantności potrawie dodaje starta papryczka chilli wraz z utartym korzeniem imbiru.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
50 g mąka ziemniaczana
50 g mąka kukurydziana
50 g mąka lubella puszysta
50 śmietana 36%
30 g masło
2 łyżka miód
1 szt. ostra papryczka chili starta
3 łyżka korzeń imbiru utarty
3 łyżka sos sojowy
500 g obrane, surowe krewetki
40 g kakao decomorreno
Przygotowanie
Posiekaj połowę papryczki, kawałek imbiru i jeden ząbek czosnku, a następnie dodaj do tego sos sojowy. Wymieszaj powstałą marynatę w misce i dodaj do niej krewetki. Wstaw do lodówki na min. 1 godzinę.
Przygotuj panierkę – wymieszaj wszystkie mąki i zalej zimną wodą.
Zamarynowane krewetki zanurzać w panierce i smażyć w głębokim oleju. Na patelni rozgrzać masło, kakao Decomorreno i miód. Przyprawić pozostałą połową posiekanej papryczki, imbirem, czosnkiem, solą i pieprzem. Dodać śmietankę i jeszcze chwilę pogotować.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
360
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.