Shrimp roll – kanapka z pastą z krewetek i selera naciowego

EkspertOdKuchni
Shrimp roll – kanapka z pastą z krewetek i selera naciowego

0

0 / 0

Shrimp roll to pyszna, inspirowana kuchnią amerykańską kanapka wypełniona delikatną pastą z krewetek, awokado, selera naciowego i kremowego serka. Idealnie sprawdzi się na letni lunch, szybki obiad czy elegancką przekąskę dla gości. Jest lekka, orzeźwiająca i wyjątkowo aromatyczna — polubią ją zarówno fani owoców morza, jak i ci, którzy szukają ciekawej alternatywy dla klasycznych kanapek. Podawaj w chrupiącej bułce, najlepiej z dodatkiem świeżych ziół i kilkoma kroplami soku z cytryny.

12

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 g krewetki surowe bez pancerzy

1 szt. awokado

3 łodyga seler naciowy

1 pęcz. cebula dymka

1 szt. papryczka chili

2 łyżka majonez

1 szt. ząbek czosnku

1 łyżka sos sriracha

1 łyżecz. musztarda

1 łyżka sok z limonki

4 szt. bułki podłużne typu hot-dog

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Krewetki zblanszować w gorącej osolonej wodzie przez 2 minuty następnie schłodzić w zimnej wodzie z lodem. Wyjąć i osuszyć.

2

Seler naciowy drobno posiekać i umieścić w misce.

3

Awokado obrać, usunąć pestkę, pokroić w kostkę wrzucić do miski z selerem.

4

Dodać posiekaną papryczkę chilli.

5

Dodać garść posiekanej cebuli dymki oraz pokrojone blanszowane krewetki.

6

Wlać majonez, sos sriracha, musztardę, starty czosnek, sok z limonki. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

7

Bułki podgrzać w piekarniku lub airfryerze.

8

Naciąć bułkę i dodać pastę krewetkową.

9

Dla ozdoby posypać cebulą dymką i posiekaną papryczką chilli.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły