Shrimp roll – kanapka z pastą z krewetek i selera naciowego

EkspertOdKuchni

Shrimp roll to pyszna, inspirowana kuchnią amerykańską kanapka wypełniona delikatną pastą z krewetek, awokado, selera naciowego i kremowego serka. Idealnie sprawdzi się na letni lunch, szybki obiad czy elegancką przekąskę dla gości. Jest lekka, orzeźwiająca i wyjątkowo aromatyczna — polubią ją zarówno fani owoców morza, jak i ci, którzy szukają ciekawej alternatywy dla klasycznych kanapek. Podawaj w chrupiącej bułce, najlepiej z dodatkiem świeżych ziół i kilkoma kroplami soku z cytryny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Shrimp roll to pyszna, inspirowana kuchnią amerykańską kanapka wypełniona delikatną pastą z krewetek, awokado, selera naciowego i kremowego serka. Idealnie sprawdzi się na letni lunch, szybki obiad czy elegancką przekąskę dla gości. Jest lekka, orzeźwiająca i wyjątkowo aromatyczna — polubią ją zarówno fani owoców morza, jak i ci, którzy szukają ciekawej alternatywy dla klasycznych kanapek. Podawaj w chrupiącej bułce, najlepiej z dodatkiem świeżych ziół i kilkoma kroplami soku z cytryny.
12
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 g krewetki surowe bez pancerzy
1 szt. awokado
3 łodyga seler naciowy
1 pęcz. cebula dymka
1 szt. papryczka chili
2 łyżka majonez
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżka sos sriracha
1 łyżecz. musztarda
1 łyżka sok z limonki
4 szt. bułki podłużne typu hot-dog
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Krewetki zblanszować w gorącej osolonej wodzie przez 2 minuty następnie schłodzić w zimnej wodzie z lodem. Wyjąć i osuszyć.
Seler naciowy drobno posiekać i umieścić w misce.
Awokado obrać, usunąć pestkę, pokroić w kostkę wrzucić do miski z selerem.
Dodać posiekaną papryczkę chilli.
Dodać garść posiekanej cebuli dymki oraz pokrojone blanszowane krewetki.
Wlać majonez, sos sriracha, musztardę, starty czosnek, sok z limonki. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Bułki podgrzać w piekarniku lub airfryerze.
Naciąć bułkę i dodać pastę krewetkową.
Dla ozdoby posypać cebulą dymką i posiekaną papryczką chilli.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.