Shoarma z kurczakiem

EkspertOdKuchni
Shoarma z kurczakiem

1

0 / 0

Shoarma to popularne danie kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. W naszej propozycji prezentujemy wersję z soczystym kurczakiem.

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g pierś z kurczaka

0.50 szt. sałata lodowa

1 szt. czerwona cebula

1 szt. pomidor

0.50 szt. ogórek zielony

1 szt. czosnek

1 łyżka oliwa z oliwek

1 szczyp. sól, pieprz

1 szczyp. cukier

1 szczyp. papryka słodka

1 szczyp. curry

1 szczyp. przyprawa do kurczaka

100 jogurt naturalny

Przygotowanie


1

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy oliwą z oliwek, solą, pieprzem, papryką słodką, curry i przyprawą do kurczaka.

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej zamarynowanego kurczaka.

3

W międzyczasie kroimy drobno sałatę lodową, ogórka, pomidora i czerwoną cebulę. Mieszamy wszystko razem.

4

Sos czosnkowy mieszamy z sałatą i warzywami, a następnie przekładamy na talerz. Obok kładziemy usmażone kawałki kurczaka.

5

Shoarmę z kurczakiem podajemy z frytkami i keczupem Kotlin.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

586

kcal

Białka

82

gram

Węglowodany

23

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły