Shoarma z kurczakiem
EkspertOdKuchni
Shoarma to popularne danie kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. W naszej propozycji prezentujemy wersję z soczystym kurczakiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
586
kcal
Białka
82
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Shoarma to popularne danie kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. W naszej propozycji prezentujemy wersję z soczystym kurczakiem.
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g pierś z kurczaka
0.50 szt. sałata lodowa
1 szt. czerwona cebula
1 szt. pomidor
0.50 szt. ogórek zielony
1 szt. czosnek
1 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. cukier
1 szczyp. papryka słodka
1 szczyp. curry
1 szczyp. przyprawa do kurczaka
100 jogurt naturalny
Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy oliwą z oliwek, solą, pieprzem, papryką słodką, curry i przyprawą do kurczaka.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej zamarynowanego kurczaka.
W międzyczasie kroimy drobno sałatę lodową, ogórka, pomidora i czerwoną cebulę. Mieszamy wszystko razem.
Sos czosnkowy mieszamy z sałatą i warzywami, a następnie przekładamy na talerz. Obok kładziemy usmażone kawałki kurczaka.
Shoarmę z kurczakiem podajemy z frytkami i keczupem Kotlin.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
586
kcal
Białka
82
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.