Shake krówkowy

EkspertOdKuchni
Shake krówkowy

Średnia 0 / 0

Oceń!

Shake krówkowy to szybki deser do przygotowania z podstawowych składników — idealny, gdy masz ochotę na coś zimnego i treściwego. Jest gęsty, słodki i ma wyraźny smak kajmaku, więc bez problemu zastępuje klasyczny deser. To świetna alternatywa dla tradycyjnych ciast czy lodów.

6

Składniki

10 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

4 szt. gałka lodów waniliowych

200 ml mleko

3 łyżka masa kajmakowa

1 łyżecz. cukier puder

Do dekoracji

1 łyżecz. masa kajmakowa

2 szt. precelki

Przygotowanie


Ubij śmietanę 36% na sztywno (z dodatkiem cukru pudru, jeśli lubisz słodszy smak).

Krok 1

Do kielicha blendera włóż lody waniliowe, wlej mleko i dodaj kajmak.

Krok 1

Blenduj, aż masa stanie się gładka, gęsta i kremowa. Jeśli chcesz rzadszy szejk, dodaj odrobinę mleka.


Wewnątrz wysokich szklanek rozsmaruj odrobinę kajmaku po ściankach, tworząc dekoracyjne smugi.

Wlej szejka do szklanek.

Na wierzchu uformuj bitą śmietanę — z rękawa cukierniczego lub syfonu.

Wbij w śmietanę słone precelki jako ozdobę.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

520

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

54

gram

Tłuszcze

31

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły