SF_ Szpinakowe gofry z czekoladową bitą śmietanką kokosową - wegańskie
decomorreno
Można odnieść wrażenie, że gofry podobnie jak naleśniki czy biszkopt, nie mogą istnieć bez dodatku mleka krowiego czy też jaj. Nic bardziej mylnego! Rozsmakuj się w naszym prostym i szybkim przepisie na wyjątkowe, soczyście zielone gofry szpinakowe w wersji wegańskiej. Dzięki zmielonym w blenderze składnikom - gofry zyskują idealną chrupką z zewnątrz i miękką w środku strukturę. Z kolei dodatek syropu klonowego - dodaje im delikatnej słodyczy i aromatu. Przygotowane w ten sposób gofry polecamy serwować z bitą śmietanką czekoladową (na bazie mleka kokosowego) i świeżymi owocami. Stanowią one doskonałą, zdrową alternatywę dla tradycyjnych słodkich gofrów na bazie mąki pszennej. Koniecznie wypróbuj!
0
4 / 2
Można odnieść wrażenie, że gofry podobnie jak naleśniki czy biszkopt, nie mogą istnieć bez dodatku mleka krowiego czy też jaj. Nic bardziej mylnego! Rozsmakuj się w naszym prostym i szybkim przepisie na wyjątkowe, soczyście zielone gofry szpinakowe w wersji wegańskiej. Dzięki zmielonym w blenderze składnikom - gofry zyskują idealną chrupką z zewnątrz i miękką w środku strukturę. Z kolei dodatek syropu klonowego - dodaje im delikatnej słodyczy i aromatu. Przygotowane w ten sposób gofry polecamy serwować z bitą śmietanką czekoladową (na bazie mleka kokosowego) i świeżymi owocami. Stanowią one doskonałą, zdrową alternatywę dla tradycyjnych słodkich gofrów na bazie mąki pszennej. Koniecznie wypróbuj!
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szkl. mąka owsiana
1 szkl. szpinak
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
1 łyżecz. sok z cytryny
2 łyżka syrop klonowy
160 mleko roślinne
2 łyżka olej roślinny
1 puszka mleko kokosowe
2 łyżka syrop klonowy
15 g kakao decomorreno
1 szczyp. sól
1 szkl. świeże owoce
Przygotowanie
Mąkę owsianą (możesz użyć bezglutenowej aby gofry nie zawierały glutenu), szpinak, syrop klonowy, mleko roślinne oraz olej włóż do blendera. Sodę zalej sokiem z cytryny dodaj do pozostałych składników. Zmiksuj aż uzyskasz gładką konsystencję.
Upiecz gofry w gofrownicy, lekko wysmarowanej olejem lub piecz w sylikonowej formie na gofry przez około 12-15 minut w temp. 160 C.
Puszkę mleka kokosowego (dobrej jakości) schładzaj przez 2 dni w lodówce. Po otwarciu puszki wyjmij tylko gęstą cześć (śmietankę).
Schłodzone mleczko kokosowe ubijaj z 2 łyżkami syropu klonowego, dodaj kakao DecoMorreno i ubij całość. Gdyby śmietanka była za gęsta możesz dodać odrobinę wody z puszki ze śmietanki.
Podawaj gofry z czekoladową śmietanką oraz ulubionymi świeżymi owocami i suszoną morwą białą. Smacznego!
Kategorie
Alergeny
Gluten