SF_ Szpinakowe gofry z czekoladową bitą śmietanką kokosową - wegańskie
decomorreno
Można odnieść wrażenie, że gofry podobnie jak naleśniki czy biszkopt, nie mogą istnieć bez dodatku mleka krowiego czy też jaj. Nic bardziej mylnego! Rozsmakuj się w naszym prostym i szybkim przepisie na wyjątkowe, soczyście zielone gofry szpinakowe w wersji wegańskiej. Dzięki zmielonym w blenderze składnikom - gofry zyskują idealną chrupką z zewnątrz i miękką w środku strukturę. Z kolei dodatek syropu klonowego - dodaje im delikatnej słodyczy i aromatu. Przygotowane w ten sposób gofry polecamy serwować z bitą śmietanką czekoladową (na bazie mleka kokosowego) i świeżymi owocami. Stanowią one doskonałą, zdrową alternatywę dla tradycyjnych słodkich gofrów na bazie mąki pszennej. Koniecznie wypróbuj!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
605
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 2
Można odnieść wrażenie, że gofry podobnie jak naleśniki czy biszkopt, nie mogą istnieć bez dodatku mleka krowiego czy też jaj. Nic bardziej mylnego! Rozsmakuj się w naszym prostym i szybkim przepisie na wyjątkowe, soczyście zielone gofry szpinakowe w wersji wegańskiej. Dzięki zmielonym w blenderze składnikom - gofry zyskują idealną chrupką z zewnątrz i miękką w środku strukturę. Z kolei dodatek syropu klonowego - dodaje im delikatnej słodyczy i aromatu. Przygotowane w ten sposób gofry polecamy serwować z bitą śmietanką czekoladową (na bazie mleka kokosowego) i świeżymi owocami. Stanowią one doskonałą, zdrową alternatywę dla tradycyjnych słodkich gofrów na bazie mąki pszennej. Koniecznie wypróbuj!
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szkl. mąka owsiana
1 szkl. szpinak
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
1 łyżecz. sok z cytryny
2 łyżka syrop klonowy
160 mleko roślinne
2 łyżka olej roślinny
1 puszka mleko kokosowe
2 łyżka syrop klonowy
15 g kakao decomorreno
1 szczyp. sól
1 szkl. świeże owoce
Przygotowanie
Mąkę owsianą (możesz użyć bezglutenowej aby gofry nie zawierały glutenu), szpinak, syrop klonowy, mleko roślinne oraz olej włóż do blendera. Sodę zalej sokiem z cytryny dodaj do pozostałych składników. Zmiksuj aż uzyskasz gładką konsystencję.
Upiecz gofry w gofrownicy, lekko wysmarowanej olejem lub piecz w sylikonowej formie na gofry przez około 12-15 minut w temp. 160 C.
Puszkę mleka kokosowego (dobrej jakości) schładzaj przez 2 dni w lodówce. Po otwarciu puszki wyjmij tylko gęstą cześć (śmietankę).
Schłodzone mleczko kokosowe ubijaj z 2 łyżkami syropu klonowego, dodaj kakao DecoMorreno i ubij całość. Gdyby śmietanka była za gęsta możesz dodać odrobinę wody z puszki ze śmietanki.
Podawaj gofry z czekoladową śmietanką oraz ulubionymi świeżymi owocami i suszoną morwą białą. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
605
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Gluten