Serowy ramen na bazie serka topionego i miso

EkspertOdKuchni

Serowy ramen na bazie serka topionego i miso to prosty i szybki przepis na domową wersję japońskiej zupy z nietypowym, ale świetnie działającym dodatkiem – serkiem topionym. Łączy on kremową konsystencję z umamiczną głębią miso, co daje sycący i wyrazisty bulion. Całość uzupełnia jajko, makaron ramen, szczypiorek i odrobina chilli. To danie sprawdzi się idealnie na szybki obiad lub kolację, zwłaszcza gdy potrzebujesz czegoś ciepłego i konkretnego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Serowy ramen na bazie serka topionego i miso to prosty i szybki przepis na domową wersję japońskiej zupy z nietypowym, ale świetnie działającym dodatkiem – serkiem topionym. Łączy on kremową konsystencję z umamiczną głębią miso, co daje sycący i wyrazisty bulion. Całość uzupełnia jajko, makaron ramen, szczypiorek i odrobina chilli. To danie sprawdzi się idealnie na szybki obiad lub kolację, zwłaszcza gdy potrzebujesz czegoś ciepłego i konkretnego.
12
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szt. biała część pora
20 g masło
2 łyżka pasta miso jasna
200 g serek topiony ementaler
600 ml woda
0.50 łyżecz. pasta chili
300 g makaron ramen świeży
2 szt. jaja
1 łyżka posiekany szczypiorek
1 łyżecz. sezam czarny
1 szczyp. sól
1 szt. papryczka chili
Przygotowanie
Por obierz z wierzchnich liści, odetnij zieloną część i dokładnie umyj. Następnie pokrój w ćwierćplasterki.
Na patelni rozgrzej masło i smaż pora na średnim ogniu ok. 3 minut, aż zmięknie i lekko się zeszkli.
Dodaj pastę miso.
Dorzuć serki topione.
Wlej gorącą wodę i dodaj pastę chilli. Wymieszaj dokładnie, aby serki się rozpuściły. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut.
Ugotuj jajka na półmiękko przez ok. 6 minut od zagotowania wody. Następnie zahartuj je w zimnej wodzie, obierz i przekrój na pół.
W drugim garnku zagotuj wodę i ugotuj świeży makaron ramen zgodnie z instrukcją (zwykle 2–3 minuty). Odcedź.
Do misek rozdziel makaron. Zalej serowym bulionem. Na wierzchu ułóż połówki jajek, posyp szczypiorkiem, plasterkami świeżej papryczki chili i czarnym sezamem.