Serowo-pieczarkowa zapiekanka z szynką i ziołami
kontakt_2
Wysokoenergetyczne śniadanie czy przekąska idealna na wizytę gości? Jeśli zastanawiasz się nad daniem, które sprawdzi się w obu sytuacjach, wypróbuj chrupiącą zapiekankę. Z pewnością zdeklasuje wszystkie gotowe produkty ze sklepu. Pachnąca bagietka i Twoje ulubione dodatki to klucz do zapiekanki marzeń!
1
5 / 3
Wysokoenergetyczne śniadanie czy przekąska idealna na wizytę gości? Jeśli zastanawiasz się nad daniem, które sprawdzi się w obu sytuacjach, wypróbuj chrupiącą zapiekankę. Z pewnością zdeklasuje wszystkie gotowe produkty ze sklepu. Pachnąca bagietka i Twoje ulubione dodatki to klucz do zapiekanki marzeń!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
3 szt. bagietka
50 g masło
300 g pieczarki
1 szt. cebula
1 kostka ser żółty
250 g pomidorki koktajlowe
300 g szynka
1 łyżecz. suszona bazylia
1 łyżecz. suszone oregano
2 szczyp. sól, pieprz
5 łyżka ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Każdą bagietkę przekrój wzdłuż i wszerz, tak aby powstały z niej cztery połówki.
Cebulę pokrój w piórka. Pieczarki umyj i pokrój w cienkie pasy. Szynkę pokrój w drobne paseczki. Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Każdą część bagietki posmaruj niewielką ilością masła, ułóż na niej cebulkę, szynkę i pieczarki. Posyp wszystko serem, dodaj kilka pomidorków koktajlowych. Dopraw bazylią, oregano, pieprzem i solą.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180oC i piecz około 10 minut. Bagietki powinny być chrupiące, a ser roztopiony.
Wyłóż na talerz i polej je delikatnie ketchupem w nieregularne grochy. Wygląda smakowicie, prawda? Twoi goście pewnie już zacierają ręce, bo cały dom wypełnił się apetycznym zapachem świeżych, ketchupowych zapiekanek.