Serowo-pieczarkowa zapiekanka z szynką i ziołami

kontakt_2
Serowo-pieczarkowa zapiekanka z szynką  i ziołami

1

5 / 3

Wysokoenergetyczne śniadanie czy przekąska idealna na wizytę gości? Jeśli zastanawiasz się nad daniem, które sprawdzi się w obu sytuacjach, wypróbuj chrupiącą zapiekankę. Z pewnością zdeklasuje wszystkie gotowe produkty ze sklepu. Pachnąca bagietka i Twoje ulubione dodatki to klucz do zapiekanki marzeń!

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

3 szt. bagietka

50 g masło

300 g pieczarki

1 szt. cebula

1 kostka ser żółty

250 g pomidorki koktajlowe

300 g szynka

1 łyżecz. suszona bazylia

1 łyżecz. suszone oregano

2 szczyp. sól, pieprz

5 łyżka ketchup kotlin łagodny

Przygotowanie


1

Każdą bagietkę przekrój wzdłuż i wszerz, tak aby powstały z niej cztery połówki.

2

Cebulę pokrój w piórka. Pieczarki umyj i pokrój w cienkie pasy. Szynkę pokrój w drobne paseczki. Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

3

Każdą część bagietki posmaruj niewielką ilością masła, ułóż na niej cebulkę, szynkę i pieczarki. Posyp wszystko serem, dodaj kilka pomidorków koktajlowych. Dopraw bazylią, oregano, pieprzem i solą.

4

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180oC i piecz około 10 minut. Bagietki powinny być chrupiące, a ser roztopiony.

5

Wyłóż na talerz i polej je delikatnie ketchupem w nieregularne grochy. Wygląda smakowicie, prawda? Twoi goście pewnie już zacierają ręce, bo cały dom wypełnił się apetycznym zapachem świeżych, ketchupowych zapiekanek.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1366

kcal

Białka

76

gram

Węglowodany

157

gram

Tłuszcze

45

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły