Serowo-pieczarkowa zapiekanka z szynką i ziołami

kontakt_2
Serowo-pieczarkowa zapiekanka z szynką  i ziołami

1

5 / 3

Wysokoenergetyczne śniadanie czy przekąska idealna na wizytę gości? Jeśli zastanawiasz się nad daniem, które sprawdzi się w obu sytuacjach, wypróbuj chrupiącą zapiekankę. Z pewnością zdeklasuje wszystkie gotowe produkty ze sklepu. Pachnąca bagietka i Twoje ulubione dodatki to klucz do zapiekanki marzeń!

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

3 szt. bagietka

50 g masło

300 g pieczarki

1 szt. cebula

1 kost. ser żółty

250 g pomidorki koktajlowe

300 g szynka

1 łyżeczka suszona bazylia

1 łyżeczka suszone oregano

2 szcz. sól, pieprz

5 łyżka ketchup kotlin łagodny

Przygotowanie


1

Każdą bagietkę przekrój wzdłuż i wszerz, tak aby powstały z niej cztery połówki.

2

Cebulę pokrój w piórka. Pieczarki umyj i pokrój w cienkie pasy. Szynkę pokrój w drobne paseczki. Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

3

Każdą część bagietki posmaruj niewielką ilością masła, ułóż na niej cebulkę, szynkę i pieczarki. Posyp wszystko serem, dodaj kilka pomidorków koktajlowych. Dopraw bazylią, oregano, pieprzem i solą.

4

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180oC i piecz około 10 minut. Bagietki powinny być chrupiące, a ser roztopiony.

5

Wyłóż na talerz i polej je delikatnie ketchupem w nieregularne grochy. Wygląda smakowicie, prawda? Twoi goście pewnie już zacierają ręce, bo cały dom wypełnił się apetycznym zapachem świeżych, ketchupowych zapiekanek.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły