Serowa zupa neapolitańska

EkspertOdKuchni

Serowa zupa neapolitańska to delikatne i kremowe danie kuchni włoskiej, które jest wyjątkowo proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny lub jako przystawka na specjalne okazje. Zupa idealnie smakuje z makaronem i świeżą natką pietruszki. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
396
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Serowa zupa neapolitańska to delikatne i kremowe danie kuchni włoskiej, które jest wyjątkowo proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny lub jako przystawka na specjalne okazje. Zupa idealnie smakuje z makaronem i świeżą natką pietruszki. Smacznego!
7
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 l bulion warzywny
200 g parmezan
2 szt. żółtka
250 ml śmietana 18%
1 pęcz. natka pietruszki
1 szczyp. pieprz biały
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Bulion warzywny podgrzewamy. Dwie chochelki przelewamy do miseczki i łączymy ze śmietaną.
Ser parmezan trzemy na tarce na małych oczkach. Żółtka ucieramy w miseczce i dokładamy starty ser. Całość dokładnie mieszamy.
Mieszankę serową łączymy ze śmietaną i dodajemy do zupy. Mieszamy.
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy solą i białym pieprzem.
Serową zupę neapolitańską można podać z makaronem, posypując dużą ilością sera parmezan.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
396
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.