SeroMak czyli sernik i makowiec 2w1
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![SeroMak czyli sernik i makowiec 2w1](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973590683.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne połączenie sernika i makowca w jednym cieście.
1
0 / 0
Pyszne połączenie sernika i makowca w jednym cieście.
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
2 łyżecz. proszek do pieczenia
600 g mąka pszenna tortowa
350 g masło
1 szkl. cukier
5 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. ser do serników
1 szt. masa makowa
Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać żółtka i posiekane masło. Wszystko wymieszać (rękami lub w robocie kuchennym) aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę.
¾ ciasta przesypać do prostokątnej formy o wymiarach 30x35 cm i delikatnie ugnieść palcami. Wstawić do piekarnika i piec w 180 st. 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową (jeśli nie jest słodka, wcześniej rozetrzeć ją z cukrem) i masę makową w formie naprzemiennych „kleksów”. Na jedna warstwę nadzienia układać kolejną z tym, że na ser układamy mak, a na mak – ser. Posypać resztą ciasta, aby powstała kruszonka. Wstawić ponownie do piekarnika i piec 40 minut w 180 st.