1

Składniki

2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
600 Gramów
mąka pszenna tortowa
350 Gramów
masło
1 Szklanka
cukier
5 Sztuk
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
Ser do serników
1 Sztuka
Masa makowa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka i posiekane masło. Wszystko mieszamy (rękami lub w robocie kuchennym) aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę.
  2. ¾ ciasta przesypujemy do prostokątnej formy o wymiarach 30x35 cm i delikatnie ugniatamy palcami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 st. 15 minut. Na podpieczony spód wykładamy masę serową (jeśli nie jest słodka, wcześniej rozcieramy ją z cukrem) i masę makową w formie naprzemiennych „kleksów”. Na jedna warstwę nadzienia układamy kolejną z tym, że na ser układamy mak, a na mak – ser. Posypujemy resztą ciasta, aby powstała kruszonka. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy 40 minut w 180 st.

Opis

Stworek i PaniMISIOWA to nadal tylko ja :-)

Podobne przepisy

Sernik z makiem

Przepis
Trudny Do 1 godz
Sernik z makiem

Ciasto z masą brzoskwiniową

Przepis
Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Orzeszki

Przepis
Średni Do 1 godz
Orzeszki

Gofry zwyczajne

Przepis
Łatwy Do 40 min
Gofry zwyczajne

Makowiec ucierany

Przepis
Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Makowiec

Przepis
Średni Do 1 godz
Makowiec

Makowiec na kruchym cieście z polewą czekoladową

Przepis
Średni Do 1 godz
Makowiec na kruchym cieście z polewą czekoladową

Wieniec drożdżowy z makiem

Przepis
Trudny Do 3 godz
Wieniec drożdżowy z makiem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!