SeroMak czyli sernik i makowiec 2w1
m7
Pyszne połączenie sernika i makowca w jednym cieście.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
289
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pyszne połączenie sernika i makowca w jednym cieście.
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
2 łyżecz. proszek do pieczenia
600 g mąka pszenna tortowa
350 g masło
1 szkl. cukier
5 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. ser do serników
1 szt. masa makowa
Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać żółtka i posiekane masło. Wszystko wymieszać (rękami lub w robocie kuchennym) aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę.
¾ ciasta przesypać do prostokątnej formy o wymiarach 30x35 cm i delikatnie ugnieść palcami. Wstawić do piekarnika i piec w 180 st. 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową (jeśli nie jest słodka, wcześniej rozetrzeć ją z cukrem) i masę makową w formie naprzemiennych „kleksów”. Na jedna warstwę nadzienia układać kolejną z tym, że na ser układamy mak, a na mak – ser. Posypać resztą ciasta, aby powstała kruszonka. Wstawić ponownie do piekarnika i piec 40 minut w 180 st.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
289
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.