SeroMak czyli sernik i makowiec 2w1

m7
SeroMak czyli sernik i makowiec 2w1

1

0 / 0

Pyszne połączenie sernika i makowca w jednym cieście.

7

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

2 łyżecz. proszek do pieczenia

600 g mąka pszenna tortowa

350 g masło

1 szkl. cukier

5 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. ser do serników

1 szt. masa makowa

Przygotowanie


1

Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać żółtka i posiekane masło. Wszystko wymieszać (rękami lub w robocie kuchennym) aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę.

2

¾ ciasta przesypać do prostokątnej formy o wymiarach 30x35 cm i delikatnie ugnieść palcami. Wstawić do piekarnika i piec w 180 st. 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową (jeśli nie jest słodka, wcześniej rozetrzeć ją z cukrem) i masę makową w formie naprzemiennych „kleksów”. Na jedna warstwę nadzienia układać kolejną z tym, że na ser układamy mak, a na mak – ser. Posypać resztą ciasta, aby powstała kruszonka. Wstawić ponownie do piekarnika i piec 40 minut w 180 st.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

289

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

33

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły