1

Składniki

2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
600 Gramów
mąka pszenna tortowa
350 Gramów
masło
1 Szklanka
cukier
5 Sztuk
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
Ser do serników
1 Sztuka
Masa makowa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka i posiekane masło. Wszystko mieszamy (rękami lub w robocie kuchennym) aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę.
  2. ¾ ciasta przesypujemy do prostokątnej formy o wymiarach 30x35 cm i delikatnie ugniatamy palcami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 st. 15 minut. Na podpieczony spód wykładamy masę serową (jeśli nie jest słodka, wcześniej rozcieramy ją z cukrem) i masę makową w formie naprzemiennych „kleksów”. Na jedna warstwę nadzienia układamy kolejną z tym, że na ser układamy mak, a na mak – ser. Posypujemy resztą ciasta, aby powstała kruszonka. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy 40 minut w 180 st.

Opis

Stworek i PaniMISIOWA to nadal tylko ja :-)

Podobne przepisy

Sernik z makiem

Trudny Do 1 godz
Sernik z makiem

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Babka cytrynowo kakaowa

Średni Do 3 godz
Babka cytrynowo kakaowa

Ciasteczka owsiane z dżemem

Średni Do 40 min
Ciasteczka owsiane z dżemem

Ciastka owsiane z czekoladą

Średni Do 1 godz
Ciastka owsiane z czekoladą

Ciasto z masą brzoskwiniową

Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Ciasto z sercem

Łatwy Do 3 godz
Ciasto z sercem

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!