Seromak
m7
Ciasto dla tych co lubią zarówno makowiec, jak i sernik.
1
0 / 0
Ciasto dla tych co lubią zarówno makowiec, jak i sernik.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1 kg ser do serników
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. olejek waniliowy
900 g masa makowa
3 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
3 szt. jaja kurze całe
2 szt. budyń śmietankowy
2 łyżka śmietana 18%
20 dag. margaryna
15 dag. cukier
30 dag. mąka pszenna tortowa
15 dag. cukier
15 dag. margaryna
Przygotowanie
Z podanych składników na ciasto kruche zagniatamy miękkie ciasto.
Następnie ciasto wykładamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę.
Na ciasto wykładamy masę makową.
Przygotowujemy masę serową: margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy ser, miksujemy. Gdy masa jest już jednolita, dodajemy jajka, budyń w proszku oraz aromat. Całość dokładnie miksujemy na najniższych obrotach.
Masę serową wylewamy na masę makową.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około godziny, aż ser się lekko zarumieni.
Po wystudzeniu polewamy polewą czekoladową.