Seromak

m7

Ciasto dla tych co lubią zarówno makowiec, jak i sernik.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
552
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Ciasto dla tych co lubią zarówno makowiec, jak i sernik.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1 kg ser do serników
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. olejek waniliowy
900 g masa makowa
3 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
3 szt. jaja kurze całe
2 szt. budyń śmietankowy
2 łyżka śmietana 18%
20 dag. margaryna
15 dag. cukier
30 dag. mąka pszenna tortowa
15 dag. cukier
15 dag. margaryna
Przygotowanie
Z podanych składników na ciasto kruche zagniatamy miękkie ciasto.
Następnie ciasto wykładamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę.
Na ciasto wykładamy masę makową.
Przygotowujemy masę serową: margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy ser, miksujemy. Gdy masa jest już jednolita, dodajemy jajka, budyń w proszku oraz aromat. Całość dokładnie miksujemy na najniższych obrotach.
Masę serową wylewamy na masę makową.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około godziny, aż ser się lekko zarumieni.
Po wystudzeniu polewamy polewą czekoladową.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
552
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.