Serniki ze słodkimi ziemniakami z czekoladową kruszonką

decomorreno
Serniki ze słodkimi ziemniakami z czekoladową kruszonką

0

5 / 2

Gdy inni debatują, czy sernik zrobić z rodzynkami, czy bez - Ty przygotuj wersję ciasta ze słodkimi ziemniaczkami! To, co wyróżni Twój wypiek to: bataty, czekoladowa kruszonka i kremowy twaróg. Spróbuj, bo to naprawdę pyszna, sernikowa propozycja.

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

500 g mąka krupczatka lubella

300 g masło

2 szt. żółtko

100 g cukier

30 g kakao decomorreno

2 łyżecz. proszek do pieczenia

900 g twaróg sernikowy

300 g bataty słodkie ziemniaki

150 g cukier

40 g skrobia ziemniaczana

50 g masło

2 szt. białka

Przygotowanie


1

Do miski wsyp mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Dodaj żółtka i zimne masło, pokrojone na mniejsze kawałki.

2

Zagnieć szybko ciasto i podziel je na dwie części (1/3 i 2/3). Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wyłóż boki i dno formy.

3

Pozostałą część owiń folią i włóż do lodówki wraz z formą. Masło rozpuść i lekko ostudź. Białka ubij na pianę, delikatną, nie za sztywną. W dużej misce wymieszaj ser, puree z batatów, cukier, skrobie oraz rozpuszczone masło i białka jaj.

4

Przełóż masę serową do formy, na wierzchu pokrusz pozostałą cześć ciasta i lekko dociśnij. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 50-60 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

743

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

74

gram

Tłuszcze

43

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły