Serniki ze słodkimi ziemniakami z czekoladową kruszonką
decomorreno
Gdy inni debatują, czy sernik zrobić z rodzynkami, czy bez - Ty przygotuj wersję ciasta ze słodkimi ziemniaczkami! To, co wyróżni Twój wypiek to: bataty, czekoladowa kruszonka i kremowy twaróg. Spróbuj, bo to naprawdę pyszna, sernikowa propozycja.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
743
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
74
gram
Tłuszcze
43
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 2
Gdy inni debatują, czy sernik zrobić z rodzynkami, czy bez - Ty przygotuj wersję ciasta ze słodkimi ziemniaczkami! To, co wyróżni Twój wypiek to: bataty, czekoladowa kruszonka i kremowy twaróg. Spróbuj, bo to naprawdę pyszna, sernikowa propozycja.
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
500 g mąka krupczatka lubella
300 g masło
2 szt. żółtko
100 g cukier
30 g kakao decomorreno
2 łyżecz. proszek do pieczenia
900 g twaróg sernikowy
300 g bataty słodkie ziemniaki
150 g cukier
40 g skrobia ziemniaczana
50 g masło
2 szt. białka
Przygotowanie
Do miski wsyp mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Dodaj żółtka i zimne masło, pokrojone na mniejsze kawałki.
Zagnieć szybko ciasto i podziel je na dwie części (1/3 i 2/3). Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wyłóż boki i dno formy.
Pozostałą część owiń folią i włóż do lodówki wraz z formą. Masło rozpuść i lekko ostudź. Białka ubij na pianę, delikatną, nie za sztywną. W dużej misce wymieszaj ser, puree z batatów, cukier, skrobie oraz rozpuszczone masło i białka jaj.
Przełóż masę serową do formy, na wierzchu pokrusz pozostałą cześć ciasta i lekko dociśnij. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 50-60 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
743
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
74
gram
Tłuszcze
43
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.