Sernik zebra

Kakao DecoMorreno
Sernik zebra

0

5 / 1

Sernik zebra to wyjątkowy deser, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. To doskonały wybór na rodzinne spotkania, święta czy uroczystości – prezentuje się wspaniale na stole, a jego kremowa konsystencja i delikatny smak podbiją serca gości. Smacznego!

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Spód

200 g herbatniki

100 g masło roztopione

Masa serowa

1 kg twaróg sernikowy

5 szt. jaja

200 g cukier

1 opak. cukier wanilinowy

100 ml śmietanka 30%

1 opak. budyń waniliowy

2 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Pokrusz herbatniki na drobny piasek (blenderem lub wałkiem).

2

Wymieszaj z roztopionym masłem.

3

Masę ciasteczkową wyłóż na spód tortownicy (średnica ok. 24 cm), dokładnie dociskając.

4

Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

5

Do dużej miski dodaj twaróg, jajka, cukier, cukier wanilinowy, śmietankę i budyń.

6

Miksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

7

Podziel masę na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.

8

Na środek schłodzonego spodu nałóż 2 łyżki jasnej masy.

9

Następnie na środek tej masy nałóż 2 łyżki ciemnej masy.

10

Powtarzaj naprzemiennie, aż wykorzystasz całą masę – kręgi będą się naturalnie rozchodzić na boki, tworząc wzór zebry.

11

Piecz w nagrzanym piekarniku do 170°C (góra-dół) przez około 60 minut.

12

Po upieczeniu zostaw w uchylonym piekarniku na 15 minut, potem wystudź w temperaturze pokojowej.

13

Schłódź minimum 3 godziny w lodówce, najlepiej całą noc.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

419

kcal

Białka

23

gram

Węglowodany

27

gram

Tłuszcze

24

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły