Sernik zebra z jajeczkiem
EdytaPochopien
Sernik inny niż wszystkie. Łączy miłośników tego tradycyjnego ciasta i wielbicieli czekolady i ciekawie wygląda. Detal czekoladowego jajeczka sprawia, że ciastem możemy zachwycić gości w święta, lecz ciasto idealnie pasuje na inne okazje. Choć polewa nie jest koniecznością, dla chętnych przepis na nią podaję na końcu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
419
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Sernik inny niż wszystkie. Łączy miłośników tego tradycyjnego ciasta i wielbicieli czekolady i ciekawie wygląda. Detal czekoladowego jajeczka sprawia, że ciastem możemy zachwycić gości w święta, lecz ciasto idealnie pasuje na inne okazje. Choć polewa nie jest koniecznością, dla chętnych przepis na nią podaję na końcu.
8
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg twaróg półtłusty
1 szkl. cukier
200 g masło
6 szt. jajka kurze całe
1 szt. budyń waniliowy
2 łyżka mąka lubella puszysta tortowa
2 łyżka kakao decomorreno
10 szt. czekoladowe jajeczka dekoracyjne
Przygotowanie
Twaróg przemielić przynajmniej 2 razy.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli.
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo żółtka. Miksować i dodawać łyżkami zmielony ser. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Masę podzielić na dwie części: 2/3 do 1/3, czyli masy jasnej ma być więcej. Najlepiej oddzielić łyżkami. Do większej ilości masy dodać budyń waniliowy i płaską łyżkę mąki pszennej. Do drugiej dodać tyle samo mąki i kakao.
Wyższą tortownicę o średnicy ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki przesmarować cieniutko masłem lub innym tłuszczem. Na środek formy wykładać 2 łyżki ciasta jasnego i 1 łyżkę ciemnego i tak na zmianę do skończenia obu ciast. Piec w rozgrzanym piekarniku bez termoobiegu w temp. 180 C przez około 1 h. Odstawić do wystygnięcia. Polać polewą gotową, roztopioną czekoladą lub polewą wykonaną samodzielnie. Ułożyć na cieście czekoladowe jajeczka.
Polewa dla chętnych: pół kostki masła, 3 łyżki mleka, pół szklanki cukru, kakao. Masło roztopić z cukrem i mlekiem. Dodać tyle kakao mieszając by masa zgęstniała.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
419
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.