Sernik zebra z jajeczkiem

EdytaPochopien
Sernik zebra z jajeczkiem

0

5 / 1

Sernik inny niż wszystkie. Łączy miłośników tego tradycyjnego ciasta i wielbicieli czekolady i ciekawie wygląda. Detal czekoladowego jajeczka sprawia, że ciastem możemy zachwycić gości w święta, lecz ciasto idealnie pasuje na inne okazje. Choć polewa nie jest koniecznością, dla chętnych przepis na nią podaję na końcu.

8

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg twaróg półtłusty

1 szkl. cukier

200 g masło

6 szt. jajka kurze całe

1 szt. budyń waniliowy

2 łyżka mąka lubella puszysta tortowa

2 łyżka kakao decomorreno

10 szt. czekoladowe jajeczka dekoracyjne

Przygotowanie


1

Twaróg przemielić przynajmniej 2 razy.

2

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli.

3

Masło utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo żółtka. Miksować i dodawać łyżkami zmielony ser. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Masę podzielić na dwie części: 2/3 do 1/3, czyli masy jasnej ma być więcej. Najlepiej oddzielić łyżkami. Do większej ilości masy dodać budyń waniliowy i płaską łyżkę mąki pszennej. Do drugiej dodać tyle samo mąki i kakao.

4

Wyższą tortownicę o średnicy ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki przesmarować cieniutko masłem lub innym tłuszczem. Na środek formy wykładać 2 łyżki ciasta jasnego i 1 łyżkę ciemnego i tak na zmianę do skończenia obu ciast. Piec w rozgrzanym piekarniku bez termoobiegu w temp. 180 C przez około 1 h. Odstawić do wystygnięcia. Polać polewą gotową, roztopioną czekoladą lub polewą wykonaną samodzielnie. Ułożyć na cieście czekoladowe jajeczka.

5

Polewa dla chętnych: pół kostki masła, 3 łyżki mleka, pół szklanki cukru, kakao. Masło roztopić z cukrem i mlekiem. Dodać tyle kakao mieszając by masa zgęstniała.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły