Sernik zebra

Kakao DecoMorreno
Sernik zebra

Średnia 5 / 1

Oceń!

Sernik zebra to wyjątkowy deser, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. To doskonały wybór na rodzinne spotkania, święta czy uroczystości – prezentuje się wspaniale na stole, a jego kremowa konsystencja i delikatny smak podbiją serca gości. Smacznego!

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Spód

200 g herbatniki

100 g masło roztopione

Masa serowa

1 kg twaróg sernikowy

5 szt. jaja

200 g cukier

1 opak. cukier wanilinowy

100 ml śmietanka 30%

1 opak. budyń waniliowy

2 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


Pokrusz herbatniki na drobny piasek (blenderem lub wałkiem).

Wymieszaj z roztopionym masłem.

Masę ciasteczkową wyłóż na spód tortownicy (średnica ok. 24 cm), dokładnie dociskając.

Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Do dużej miski dodaj twaróg, jajka, cukier, cukier wanilinowy, śmietankę i budyń.

Miksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Podziel masę na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.

Na środek schłodzonego spodu nałóż 2 łyżki jasnej masy.

Następnie na środek tej masy nałóż 2 łyżki ciemnej masy.

Powtarzaj naprzemiennie, aż wykorzystasz całą masę – kręgi będą się naturalnie rozchodzić na boki, tworząc wzór zebry.

Piecz w nagrzanym piekarniku do 170°C (góra-dół) przez około 60 minut.

Po upieczeniu zostaw w uchylonym piekarniku na 15 minut, potem wystudź w temperaturze pokojowej.

Schłódź minimum 3 godziny w lodówce, najlepiej całą noc.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

419

kcal

Białka

23

gram

Węglowodany

27

gram

Tłuszcze

24

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły