Sernik z ziemniakami

m7
Sernik z ziemniakami

0

0 / 0

Ten sernik zawsze wychodzi i jest bardzo smaczny. Niecodzienne połączenia sera i ziemniaków - warto spróbować!

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


18 porcji

Składniki

0.50 szkl. cukier puder

1 szt. żółtko jaja kurzego

4 szt. jaja kurze całe

30 dag. mąka pszenna tortowa lubella

10 dag. cukier

20 dag. masło

50 dag. twaróg

25 dag. ziemniaki

5 dag. masło

20 dag. cukier puder

5 dag. rodzynki

5 dag. migdały

Przygotowanie


1

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, przełożyć je do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, wstawić do gorącego piekarnika i podpiec.

2

Przygotować masę: ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Masło utrzeć na puch i ucierając dalej, stopniowo dodawać po jednym żółtku i cukier puder. Z białek ubić sztywną pianę. Utartą jednolitą masę jajeczną starannie wymieszać z serem, zmielonymi ziemniakami, ubitą pianą i dodanymi pod sam koniec bakaliami, a potem wyłożyć na gorący podpieczony spód.

3

Sernik piec w umiarkowanie gorącym piekarniku przez 50 minut.

4

Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

327

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

39

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły