Sernik z ziemniakami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Sernik z ziemniakami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975779748.jpeg&w=3840&q=75)
Ten sernik zawsze wychodzi i jest bardzo smaczny. Niecodzienne połączenia sera i ziemniaków - warto spróbować!
0
0 / 0
Ten sernik zawsze wychodzi i jest bardzo smaczny. Niecodzienne połączenia sera i ziemniaków - warto spróbować!
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
18 porcji
Składniki
0.50 szkl. cukier puder
1 szt. żółtko jaja kurzego
4 szt. jaja kurze całe
30 dag. mąka pszenna tortowa lubella
10 dag. cukier
20 dag. masło
50 dag. twaróg
25 dag. ziemniaki
5 dag. masło
20 dag. cukier puder
5 dag. rodzynki
5 dag. migdały
Przygotowanie
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, przełożyć je do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, wstawić do gorącego piekarnika i podpiec.
Przygotować masę: ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Masło utrzeć na puch i ucierając dalej, stopniowo dodawać po jednym żółtku i cukier puder. Z białek ubić sztywną pianę. Utartą jednolitą masę jajeczną starannie wymieszać z serem, zmielonymi ziemniakami, ubitą pianą i dodanymi pod sam koniec bakaliami, a potem wyłożyć na gorący podpieczony spód.
Sernik piec w umiarkowanie gorącym piekarniku przez 50 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.