Sernik z truskawkowym kokosem
m7
1
0 / 0
Zawsze wychodzi i wszystkim smakuje.
17
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
125 olej
1 kg twaróg
2 łyżeczka proszek do pieczenia
2.50 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. cukier
1 szkl. cukier
3 szkl. mleko
0.50 szkl. cukier
8 szt. białko jaja kurzego
8 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. kisiel truskawkowy
1 łyżka smalec
10 dek. rodzynki
10 dek. masło
20 g wiórki kokosowe
Przygotowanie
Przygotować masę serową : Do sera ,najlepiej gotowego trzykrotnie mielonego dodać : 8 żółtek mleko ,olej,1 szklankę cukru i utrzeć lub zmiksować.
Na koniec dodać rodzynki i wymieszać .Masa powinna mieć rzadką konsystencje.
Przygotować ciasto: Masło i smalec posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,dodać cukier ,2 żółtka ,1 jajko i szybko zagnieść.
Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 min.
Głęboką formę 30 x 25 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą .Wylepić ją ciastem ,pamiętając również o bokach. Wlać masę serową.
Piec około 1 godziny w nagrzanym piekarniku do 180 * c.
Przygotować polewę kokosowa : z 8 białek ubić pianę i dodać 1/2 szklankę cukru.Następnie dodać wiórki kokosowe i kisiel ,wymieszać.
Polewę wyłożyć równą warstwę na gorący sernik i piec jeszcze 15 min.