Sernik z truskawkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Sernik z truskawkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977252483.jpeg&w=3840&q=75)
Sernik z truskawkami to idealna propozycja dla wszystkich miłośników lekkich i owocowych deserów. To połączenie kremowego sernika na zimno z dodatkiem soczystych truskawek, które dodają mu nie tylko wspaniałego smaku, ale i świeżości. To doskonały wybór na letnie przyjęcia oraz romantyczne kolacje. Jego lekka konsystencja oraz owocowy smak sprawiają, że doskonale sprawdzi się jako deser po obfitym posiłku, a także jako lekka przekąska w ciągu dnia.
0
0 / 0
Sernik z truskawkami to idealna propozycja dla wszystkich miłośników lekkich i owocowych deserów. To połączenie kremowego sernika na zimno z dodatkiem soczystych truskawek, które dodają mu nie tylko wspaniałego smaku, ale i świeżości. To doskonały wybór na letnie przyjęcia oraz romantyczne kolacje. Jego lekka konsystencja oraz owocowy smak sprawiają, że doskonale sprawdzi się jako deser po obfitym posiłku, a także jako lekka przekąska w ciągu dnia.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
7 porcji
Składniki
1 opak. biszkopty
1 kg twaróg mielony
400 g jogurt naturalny
1 szkl. cukier puder
1 opak. truskawki
1 opak. galaretka truskawkowa
30 ekstrakt waniliowy
30 g żelatyna
Przygotowanie
Galaretkę rozpuść według instrukcji na opakowaniu i pozostaw do ostygnięcia.
Do szklanki wsyp żelatynę i zalej ją do połowy wrzątkiem. Mieszaj, aż się rozpuści i odstaw do ostudzenia.
W misce umieść twaróg, jogurt naturalny oraz cukier puder. Całość miksuj, aż do uzyskania jednolitej masy.
Do masy serowej powoli wlewaj ostudzoną żelatynę, ciągle miksując na wolnych obrotach. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy.
Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój w plastry. Dodaj garść do miski z masą serową i delikatnie wymieszaj.
Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm i posmaruj ją tłuszczem, a następnie oprósz mąką. Możesz również wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Na spód tortownicy wyłóż biszkopty, a następnie wylej masę serową.
Całość umieść na chwilę w lodówce, aby masa serowa stężała.
Po tym czasie wyłóż na wierzch pozostałe truskawki i zalej całość lekko tężejącą galaretką.
Sernik umieść w lodówce do stężenia.