Kokosowy sernik z malinami i miodem

m7
Kokosowy sernik z malinami i miodem

0

0 / 0

Pyszny kokosowy sernik z malinami i miodem – kremowy, wilgotny i bez dodatku białego cukru! Na chrupiącym spodzie z herbatników, z aromatyczną kokosową masą i owocową malinową warstwą. Idealny na lato, święta i specjalne okazje. Prosty do zrobienia, a efekt wygląda jak z najlepszej cukierni.

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Spód

200 g herbatniki

100 g masło

Masa serowa

500 g twaróg sernikowy

250 ml mleczko kokosowe

3 szt. jaja

100 ml miód

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

1 łyżka mąka ziemniaczana

Warstwa malinowa

250 g maliny

2 łyżka miód

1 łyżecz. sok z cytryny

1 łyżka mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Rozdrobnij herbatniki na piasek (np. w blenderze).

2

Wymieszaj z roztopionym masłem.

3

Wciśnij masę w dno formy wyłożonej papierem do pieczenia (np. tortownica o średnicy 20–22 cm lub forma prostokątna).

4

Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.

5

W misce zmiksuj twaróg z mleczkiem kokosowym, miodem, jajkami, mąką i ekstraktem waniliowym na gładką masę.

6

Wylej masę na przygotowany spód.

7

W rondelku zagotuj maliny z miodem i sokiem z cytryny (dodaj mąkę ziemniaczaną, jeśli chcesz gęstszą konsystencję).

8

Gotuj 3–4 minuty do lekkiego zgęstnienia.

9

Odstaw do lekkiego przestygnięcia.

10

Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C (góra-dół) przez około 50–60 minut.

11

Po upieczeniu zostaw sernik w lekko uchylonym piekarniku na 15 minut, potem wystudź i schłodź w lodówce przez minimum 4 godziny (najlepiej całą noc).

Wartości odżywcze na porcję


Energia

391

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

42

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły