Sernik z rosą i agrestem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Sernik z rosą i agrestem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977304283.jpeg&w=3840&q=75)
Sernik z rosą i agrestem to smaczny deser, który łączy w sobie tradycyjny smak sernika z orzeźwiającą kwaśnością agrestu. To ciasto, które świetnie sprawdzi się na letnie przyjęcia, grillowanie czy pikniki. Dzięki swojemu świeżemu smakowi i oryginalnemu wyglądowi, na pewno zrobi wrażenie na gościach. Sernik z rosą i agrestem z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom puszystych wypieków, którzy chcą spróbować czegoś nowego i wyjątkowego.
0
0 / 0
Sernik z rosą i agrestem to smaczny deser, który łączy w sobie tradycyjny smak sernika z orzeźwiającą kwaśnością agrestu. To ciasto, które świetnie sprawdzi się na letnie przyjęcia, grillowanie czy pikniki. Dzięki swojemu świeżemu smakowi i oryginalnemu wyglądowi, na pewno zrobi wrażenie na gościach. Sernik z rosą i agrestem z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom puszystych wypieków, którzy chcą spróbować czegoś nowego i wyjątkowego.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
7 porcji
Składniki
320 g mąka pszenna tortowa lubella
150 g masło
8 szt. jajko
1 opak. cukier waniliowy
1 łyżecz. proszek do pieczenia
330 g cukier
1 kg twaróg mielony
625 mleko
110 olej
2 opak. budyń śmietankowy
300 g agrest
Przygotowanie
Spód: Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy 150 g masła, jedno całe jajko, jedno żółtko, jedno opakowanie cukru wanilinowego, 110 g cukru i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji na kształt kulki. Odstawiamy ciasto na 30 minut do lodówki.
Masa serowa: W misce łączymy składniki ze sobą — 1 kg twarogu, 625 ml mleka, 110 ml oleju, 220 g cukru, 2 opakowania budyniu śmietankowego, dwa całe jaja, cztery żółtka i agrest.
Ciasto wyciągamy z lodówki i rozkładamy je na blachę. Masę serową wylewamy na ciasto.
Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180°C-190°C i pieczemy przez około godzinę, do lekkiego zarumienia.
Z pozostałych białek ubijamy pianę. Białka wykładamy na upieczone ciasto i pieczemy przez ok. 15 minut do czasu zarumienienia się białek.
Ciasto po ostygnięciu gotowe do spożycia.