Sernik z rosą i agrestem
EkspertOdKuchni
Sernik z rosą i agrestem to smaczny deser, który łączy w sobie tradycyjny smak sernika z orzeźwiającą kwaśnością agrestu. To ciasto, które świetnie sprawdzi się na letnie przyjęcia, grillowanie czy pikniki. Dzięki swojemu świeżemu smakowi i oryginalnemu wyglądowi, na pewno zrobi wrażenie na gościach. Sernik z rosą i agrestem z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom puszystych wypieków, którzy chcą spróbować czegoś nowego i wyjątkowego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1008
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
98
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sernik z rosą i agrestem to smaczny deser, który łączy w sobie tradycyjny smak sernika z orzeźwiającą kwaśnością agrestu. To ciasto, które świetnie sprawdzi się na letnie przyjęcia, grillowanie czy pikniki. Dzięki swojemu świeżemu smakowi i oryginalnemu wyglądowi, na pewno zrobi wrażenie na gościach. Sernik z rosą i agrestem z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom puszystych wypieków, którzy chcą spróbować czegoś nowego i wyjątkowego.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
7 porcji
Składniki
320 g mąka pszenna tortowa lubella
150 g masło
8 szt. jajko
1 opak. cukier waniliowy
1 łyżecz. proszek do pieczenia
330 g cukier
1 kg twaróg mielony
625 mleko
110 olej
2 opak. budyń śmietankowy
300 g agrest
Przygotowanie
Spód: Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy 150 g masła, jedno całe jajko, jedno żółtko, jedno opakowanie cukru wanilinowego, 110 g cukru i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji na kształt kulki. Odstawiamy ciasto na 30 minut do lodówki.
Masa serowa: W misce łączymy składniki ze sobą — 1 kg twarogu, 625 ml mleka, 110 ml oleju, 220 g cukru, 2 opakowania budyniu śmietankowego, dwa całe jaja, cztery żółtka i agrest.
Ciasto wyciągamy z lodówki i rozkładamy je na blachę. Masę serową wylewamy na ciasto.
Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180°C-190°C i pieczemy przez około godzinę, do lekkiego zarumienia.
Z pozostałych białek ubijamy pianę. Białka wykładamy na upieczone ciasto i pieczemy przez ok. 15 minut do czasu zarumienienia się białek.
Ciasto po ostygnięciu gotowe do spożycia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1008
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
98
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.