Sernik z rosą i agrestem

EkspertOdKuchni
Sernik z rosą i agrestem

0

0 / 0

Sernik z rosą i agrestem to smaczny deser, który łączy w sobie tradycyjny smak sernika z orzeźwiającą kwaśnością agrestu. To ciasto, które świetnie sprawdzi się na letnie przyjęcia, grillowanie czy pikniki. Dzięki swojemu świeżemu smakowi i oryginalnemu wyglądowi, na pewno zrobi wrażenie na gościach. Sernik z rosą i agrestem z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom puszystych wypieków, którzy chcą spróbować czegoś nowego i wyjątkowego.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


7 porcji

Składniki

320 g mąka pszenna tortowa lubella

150 g masło

8 szt. jajko

1 opak. cukier waniliowy

1 łyżecz. proszek do pieczenia

330 g cukier

1 kg twaróg mielony

625 mleko

110 olej

2 opak. budyń śmietankowy

300 g agrest

Przygotowanie


1

Spód: Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy 150 g masła, jedno całe jajko, jedno żółtko, jedno opakowanie cukru wanilinowego, 110 g cukru i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji na kształt kulki. Odstawiamy ciasto na 30 minut do lodówki.

2

Masa serowa: W misce łączymy składniki ze sobą — 1 kg twarogu, 625 ml mleka, 110 ml oleju, 220 g cukru, 2 opakowania budyniu śmietankowego, dwa całe jaja, cztery żółtka i agrest.

3

Ciasto wyciągamy z lodówki i rozkładamy je na blachę. Masę serową wylewamy na ciasto.

4

Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180°C-190°C i pieczemy przez około godzinę, do lekkiego zarumienia.

5

Z pozostałych białek ubijamy pianę. Białka wykładamy na upieczone ciasto i pieczemy przez ok. 15 minut do czasu zarumienienia się białek.

6

Ciasto po ostygnięciu gotowe do spożycia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1008

kcal

Białka

42

gram

Węglowodany

98

gram

Tłuszcze

49

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły