Sernik z "rosą"
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Sernik z "rosą"](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976851442.jpeg&w=3840&q=75)
Przepis na sernik z rosą otrzymałam od koleżanki, jest bardzo łatwy w wykonaniu i pyszny w jedzeniu.
0
0 / 0
Przepis na sernik z rosą otrzymałam od koleżanki, jest bardzo łatwy w wykonaniu i pyszny w jedzeniu.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
1 kg twaróg półtłusty
0.50 szkl. masło śmietankowe
3 szkl. mleko
1 szkl. cukier puder
6 szt. żółtko jaja kurzego
3 szt. jaja kurze całe
1 szt. budyń śmietankowy
1 szt. olejek cytrynowy
4 szt. białko jaja kurzego
2 łyżka proszek do pieczenia
1 łyżka smalec
30 dag. mąka lubella puszysta tortowa
10 dag. cukier
10 dag. margaryna zwykła
Przygotowanie
Z 30 dag mąki, 2 łyżek proszku do pieczenia, 10 dag cukru, 2 żółtek, 1 łyżki smalcu, 1 jajka oraz 10 dag margaryny zagnieść ciasto.
Utrzeć w malakserze: kilogram twarogu, 0/5 roztopionego masła, 3 szklanki mleka, szklankę cukru pudru, budyń śmietankowy, 2 całe jaja, 4 żółtka i olejek cytrynowy.
Wyłożyć dno i boki blaszki. Wlać twaróg (bardzo rzadki).
Piec 50 minut.
Ubić pianę z pozostałych białek, dodać szklankę cukru i wyłożyć na twaróg. Piec jeszcze 15 minut. Po wystygnięciu wychodzi rosa. Nie wyjmować z formy.