Sernik z rodzynkami i polewą czekoladową
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Sernik z rodzynkami i polewą czekoladową](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976905046.jpeg&w=3840&q=75)
Tradycyjny, prosty i smaczny sernik z rodzynkami i polewą czekoladową. Ten przepis jest idealny dla fanów sernika z rodzynkami.
0
0 / 0
Tradycyjny, prosty i smaczny sernik z rodzynkami i polewą czekoladową. Ten przepis jest idealny dla fanów sernika z rodzynkami.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
0.50 kg ser biały
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szkl. cukier
0.50 szkl. rodzynki
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. masło
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. czekolada deserowa
1 łyżka mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Ser zmielić. Dodać miękkie masło, wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i dodać do sera. Do masy serowej dodać, również mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać opłukane i osuszone rodzynki oraz ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 2 godziny w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor. Upieczony sernik pozostawić przez kilka minut w wyłączonym piekarniku, przy otwartych drzwiczkach, a potem wyjąć i ostudzić. Na koniec polać czekoladą.