Sernik z pomarańczami na biszkopcie DecoMorreno
MonikaOch
Sernik na kakaowym biszkopcie z pomarańczami i galaretką.
0
0 / 0
Sernik na kakaowym biszkopcie z pomarańczami i galaretką.
13
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
3 szt. jaja l
12 dag. mąka pszenna tortowa lubella
2 łyżka kakao decomorreno
12 dag. cukier
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kg serek pomarańczowy
5 szt. jaja l
2 szt. budyń waniliowy
2 łyżka cukier puder
12 dag. masło
400 sok pomarańczowy
2 szt. galaretka pomarańczowa
2 szt. pomarancz
Przygotowanie
Biszkopt Kakaowy: Białka ubić na sztywno. Następnie nadal ubijając wsypywać cukier, a na końcu żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec około 20 minut.
Przygotować masę serową: żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać budynie, ser, a na końcu wystudzone masło. Zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać ją na biszkopt i piec z termoobiegiem w 160*C przez kwadrans a następnie po 15 minut zwiększyć temperaturę o 10*C i wyłączyć termoobieg. W sumie piec około godziny. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Pomarańcze obrać i pokroić w plastry. Sok pomarańczowy zagotować, wsypać galaretki i rozpuścić je, odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie mocno tężeć kawałki pomarańczy ułożyć na serniku i zalać galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia na kilka godzin, najlepiej do lodówki.